петък, 11 март 2016 г.

ГДБОП пази кучетата от тричане

Царевското село Бродилово се сбогува с тачен години наред обичай.

Тъжната за местните хора новина съобщи организаторът на събитието Крум Крумов.
"Трябваше да го направим миналата събота, 5 март, но селото беше завардено от жандармерия, бопаджии и ченгета. Шефът на полицията застана в центъра на Бродилово, а 20 буса с тъмни стъкла обикаляха навсякъде, за да пречат на провеждането на ритуала. Псевдоеколозите ликвидираха цяло българско село", сподели с минорен глас Крумов и посочи, че заради тях буксува развитието и на Банско с пускането на втори лифт.

Организаторът на зрелището с въртене на кучета над водоем се отказал от идеята да се тричат плюшени кучета. Подобно намерение той изрази миналата година.

"Това е подигравка с ритуала и с нас. Отказахме се и няма да го правим. Всички ме питат ще го има ли обичая, за да дойдат. Сега оставаме без една вековна традиция", не крие разочарованието и гнева си Крум.

Той спечелил дело в Районния съд в Царево и магистратите отменили глобата му от 500 лв. Тя му била наложена именно в качеството му на инициатор на събитието.

"Наскоро дадоха на убиец на котка година и четири месеца затвор. А убиец, който прегази момиче на пешеходна пътека, получи три години условно. Нормално ли е това? Сами си направете изводите", сподели Крумов.

Тричането бе инкриминирано като престъпление през 2011 г. Срещу събитието се обявиха еколози, а на тяхна страна застана и Бойко Борисов. Нарушителите подлежат на санкции от 50 до 250 лева.
Полицията още тогава се опита да предотврати изпълнението му, но местните започнаха да го изпълняват тайно на различни места или ден преди това.

Днес вече и тайно не може да се изпълнява ритуалът, защото също е забранено, а дори да се направи, няма как да се събере голяма публика.

"Ние не искаме да се крием, а се гордеем с този обичай. Но нека се знае - за нас на тричането не е сложен край", обяви Крум Крумов.