четвъртък, 10 март 2016 г.

Симеон върна на Русия икона, подарена от последния руски император Николай II

Симеон Сакскобургготски върна в Москва икона, подарена от последния руски император Николай II на цар Борис III. Това разказа председателката на фонда „България-Русия” Светлана Шаренкова, която е член на делегацията, прудружаваща патриарх Неофит по време на посещението му в руската столица.

Симеон е в Москва, за да присъства на награждаването на българския владика от Международния обществен фонд „Единство на православаните народи” (МОФЕПН).

Сакскобургготски дари иконата на руския патриарх Кирил и така я върна в родината й след 120 години. След раждането на Борис III през 1894 г. от руския императорски двор постъпва настояване престолонаследникът да бъде посветен в православната вяра. Това, обаче, става едва след две години, когато Борис е кръстен лично от Николай II. Тогава руският монарх го дарява с кръщелна икона на Свети Николай.

Пред Кирил Симеон разкрил, че семейството му никога не се е разделяло с иконата, която била и в емиграция, и в изгнание, а през 2000 г. се върнала в България заедно с Царя. Днес той решил да върне реликвата в историческата й родина, допълни Шаренкова.

Това станало по време на обяд в Покровския манастир в присъствието на българския патриарх Неофит и придружаващата го делегация. Когато връщал иконата, Симеон се разплакал, а Кирил бил дълбоко трогнат от жеста. Българските и руските владики два пъти ставали на крака и пеели „Многая лета” за царя.

Руският патриарх посрещна с полагащото се уважение както Симеон, така и дядо Неофит. Той високо оцени и мястото на българския патриарх в православния свят.