петък, 1 април 2016 г.

Франция е изгубила 10 000 милионери през 2015 г.

Двата атентата в Париж в началото и края на 2015 г., както и заради религиозното напрежение във Франция, това е страната, от която през миналата година са си тръгнали най-много милонери.

Нещо повече – прогнозите са, че този процес ще се ускори в следващите 10 години с ескалирането на това напрежение.

Това твърдят анализаторите на неправителствената организация за маркетингови изследвания и консултации New World Wealth.

В свой доклад те изчисляват, че около 10 000 милионери са напуснали Франция през 2015 г. Общият им брой е намалял с 3% до 323 000 души.

Само от Париж са си тръгнали 7000 милионери, което е намалило броя на богатите в столицата с 6%.

Но този процес застрашава също европейски държави като Белгия, Германия, Швеция и Великобритания.

Що се отнася до т.нар. Брекзит (евентуалното оттегляне на страната от ЕС след референдума в края на юни) от New World Wealth смятат, че това по-скоро би имало положителен ефект. Повечето заможни британци, с които е разговаряно, изказват несъгласие с отворената към европа граница и вероятно биха останали в страната при излизане от ЕС. Не е изключено и въвеждане на 2-годишни работни визи за граждани на Канада, Австралия и Нова Зеландия, а може би и за САЩ. След първоначалния шок свободното придвижване ще се възстанови и между тези културно и политически обвързани държави ще се засилят съюзите и бизнеса.

Сериозен е проблемът в Южна Европа, а Турция и Нигерия може да са сред следващите лидери по оттегляне на милионери.

Засега Италия, Гърция и Испания продължават да са сред лидерите в тази класация през последните години и това едва ли ще се прекрати скоро. Ако се стигне до остра криза в Европейския съюз, разпадането му или преминаването му в нови форми на различни групи, именно тези държави ще бъдат ударени най-тежко, смятат консултантите.

Според тях милионерите си тръгват първи и това е лош знак за задаващото се в икономиката. Със себе си те отнасят и значителни средства и спират да плащат данъци, а много хора губят работата си, тъй като 30-40% от тях са и предприемачи. В наши дни мнозина от милионерите са и иноватори, високо образовани или с натрупани умения, поради което за съответната държава това е и "изтичане на мозъци".

Още 7 държави са посочени като водещи по бягство на милионери: Китай (9000), Италия (6000), Индия (4000), Гърция (3000), Русия, Испания и Бразилия (по 2000).

Австралия е привлякла най-мног омилионери през миналата година – около 8000 души, което е увеличение с 3% до 290 000 души. Следват САЩ – 7000 души или общо 4.18 милиона. Канада, Израел, Обединените арабски емирства и Нова Зеландия също са в челни позиции.

Лидер като дял от изгубените милионери е Рим със 7% (или 5000 души до 73 100). Чикаго са напуснали 3000, а Атина – 2000 милионери.

Най-придвлекателните градове за напусналите са станали Сидни, Мелбърн (както и Пърт, Бризбейн и други градове по западния бряг), Тел Авив (но също и Херцлия, Ерусалим и Нетаня), Сан Франциско (както и Сиатъл и Ванкувър), Дубай и Лондон. В случая с британската столица е интересно, че става дума изключително за оттегляне от мегаполиса към по-спокойната английска провинция в обсега на крайградските пътувания до Лондон.

За гигантите Китай и Индия авторите смятат, че няма основание за притеснение от напускането на милионери, тъй като икономиките им създават повече хора с над 1 милион долара лично богатство, отколкото е броят на тези, които се местят другаде. Не е така положението с Русия и Бразилия, където се смята, че има сложен комплекс от проблеми и намеса на държавата, поради което е трудно да се прогнозира подобряване на ситуацията.