неделя, 3 април 2016 г.

Как се търгува с пациенти ли? 100 лв. на линейката и ти го карат

проф. Генчо Начев
В България има търговия с пациенти и това е сред най-големите проблеми. Това каза тази сутрин по Нова тв проф. Генчо Начев и посъветва журналистите да се насочат към тази тема, включително и с прокуратурата.

"Плаща се примерно на линейката 100 лв., за да отиде в определено лечебно заведение този пациент. Или се плаща на доболничната помощ... Или се плаща на еди коя си лаборатория да приведе пациента в еди кое си лечебно заведение", описа известният кардиолог.

"Там е изключително голям интересът – иначе не са много сложни нещата", добави той.
Професорът отговори на недоволството на джипитата - че у нас само 7 % от парите за здраве отиват за доболнична помощ, с напомнянето, че те получават парите си само на база капитация - колко хора са записали при тях.

"Тоест - обемът и качеството на свършената работа са оставени на тяхната съвест. Има отлични добросъвестни общопрактикуващи лекари. Но има и други.", обясни проф. Начев. И добави:

"И причината не е в общопрактикуващите лекари, а в сбърканата система на финансиране на доболничната помощ. Затова трябва до 30 % от парите да се оставят на брой записани, а останалите 70% да са за свършената дейност."

Той прогнозира, че първоначално това ще доведе до увеличаване на средствата за доболнична помощ, "... но пък ще знаем за какво те отиват".
Начев каза, че не е лесно да се въведе оценка за качествата на един личен лекар, но има изработени такива системи в Европа.

Той нарече "смешно" опасението, че покрай здравната реформа ще има закрити болници и хора може да останат без достъп до лекарска помощ. Според него здравната карта е направена "доста лежерно", т.е. - казва къде има недостиг, но не споменава и дума къде има предостатъчно легла и специалисти.

Според него слабите болници и в момента са на практика нефункциониращи, защото хората сами предпочитат да вземат автобуса и да отидат макар и на 28 км, но в по-доброто заведение.

"Но понеже местният патриотизъм е много силен, понеже популизмът е много силен: дайте да защитим нашата болница! Е какво да я защтим, като там минават 600 човека годишно?!", попита професорът.

Според него сегашната карта може да е ефективна, само ако е първа стъпка. Второто е - там, където има свръхпредлагане на услуги, да се даде на НЗОК да прецени въз основа на критерий, които вече го има - от тези 3 лечебни заведения кое отговаря на изискванията и с него ще се сключи договор.

"Не може в София да има шест кардиохирургии, във Виена да има две", каза проф. Начев.