петък, 22 април 2016 г.

Всеки британец плаща по 11,24 паунда на година на кралица Елизабет

Наистина ли британската монархия е толкова скъпа и къде е в сравнение с другите европейски монархии, пита вестник The Independent. Според последните данни британската кралица е най-скъпият монарх в Европа. Но все пак не е най-скъпоструващият на данъкоплатците държавен глава.

Тази чест се пада на Франция, където Елисейският дворец струва на хазната 103,5 млн. лири на година.

А колко струват монарсите на всеки данъкоплатец? Когато разделите сумата на броя на населението, нещата се променят драматично. Но не всеки плаща данъци. Според британското правителство, в Обединеното кралство има 29,7 млн. данъкоплатци. Това означава, че на един данъкоплатец кралицата възлиза на 1,26 лири на година.

Това може и да изглежда като „добра сделка“, но според някои реалните разходи за кралицата са далеч по-големи. Според движението „Република“, включвайки скритите разходи около кралското семейство, като охраната за 100 млн. лири – плащана от лондонската полиция – тогава сметката за данъкоплатците се покачва на 334 млн. лири, или около осем пъти над официалните данни. Това означава 5,21 лири на глава от населението и 11,24 лири на данъкоплатец.

Друг аргумент срещу получаваните от кралицата средства от хазната е, че тя си има достатъчно пари. Британската кралица е третият най-богат монарх в Европа.