понеделник, 11 април 2016 г.

Хайка за бежанци! Видео

Във Фейсбук се появи ново видео, в което се виждат заловени мигранти на българска територия.

Клипът е публикуван в личния профил на един от мъжете, участвали във виджиланте хайката.

На видеото се виждат 4-5 мъже, проснати на земята в гората, с вързани със свински опашки ръце. Около тях има изправени мъже от хайката, които се чува да казват на смесен английско-български: „Turkey! Обратно! Go back! Back, Turkey! Now! Turkey, go! Турция, go, обратно! No България! Go Туркия immediately!"

"Цивилните отряди за защита на жените и вярата ЗАДЪРЖАНЕ НА МИГРАНТИ И ИЗПРАЩАНЕ ОБРАТНО В ТУРЦИЯ...Никакви 112, никакви полицаи-предатели не ни трябват. Действаме сами!!!", пише към кадрите. Подобно послание е съставомерно по българския Наказателен кодекс.

До момента кадрите са видени от около 40 000 души и са споделени стотици пъти. На въпрос на потребител - "Браво, но трябва по-респектиращо, иначе какво ще им попречи пак да дойдат?", човекът, публикувал клипа, отговаря: "Не можем всичко да ви покажем все пак", което навежда на мисълта, че върху мигрантите може да е употребено насилие.

Под видеото се виждат одобрителни коментари от българи, руснаци, чехи и др. Не е ясно кога и къде е снимано то, но в профила на потребителя, който го е споделил, пише, че той е от Бургас.

Българските хайки за лов на бежанци добиха популярност не само у нас, но и в Европа, благодарение на Динко от Ямбол, който пръв се снима и публикува клип, на който се виждат заловени от него и неговите приятели мъже, преминали незаконно границата ни.

На 10 април пък премиерът Бойко Борисов благодари на гражданските отряди, които се организират да залавят нелегални имигранти, и подчерта, че всяка помощ към държавата е добре дошла, като все пак уточни, че те не бива да превишават правата си спрямо закона.

В началото на март Българският хелзинкски комитет подаде сигнал до прокуратурата относно поведението от страна на Господин („Динко“) Вълев от Ямбол, в който обосновава "криминалния характер на подобни действия". Сигналът на БХК доведе до образуване на проверка по случая от страна на прокуратурата, която продължава.

ВИДЕО