събота, 16 април 2016 г.

Боливийският президент към папата: Пийте кока, дава сили за цял живот

Боливийският президент Ево Моралес се опита да привлече и 266-ия папа Франциск в своята мисия за легализиране на коката по време на посещение във Ватикана, съобщиха световните агенции.

Моралес подари на Светия отец три книги за отглеждане на кока в Андите, традиция на местните в Боливия от векове. Според него в тях е доказано, че дъвченето на кока помага срещу затлъстяването. И каза за сока от растението:

"Аз го пия и ми е добре. Препоръчвам го и на Вас, той дава сили за цял живот."
Моралес е вероятно единствения държавен глава, който иска легализиране на коката. Той определя растението като част от начина на живот и културата на боливийците, и поддържа тази позиция и пред ООН. САЩ обаче недолюбва тази политика, тъй като води дълга и скъпа война срещу трафика на кокаин.

През 1978 г. Моралес, тогава още младеж, влиза в синдиката на кокалерос, боливийците, отглеждащи кока, и в следващото десетилетие се издига до генерален секретар на Съюза на кокалеросите.
Миналата година Моралес предизвика остра реакция с друг подарък за папа Франциск - "комунистическо" разпятие, оформено не от две греди, а от стилизирани сърп и чук. Оказа се, че е базиран на оригинал от йезуита Луис Еспинал, който е измъчван и убит от боливийски паравоенни през 1980 г. Папата тогава се намръщи, но после заяви, че не е обиден, и вижда подаръка като акт на протест. Не пропусна и да похвали Моралес за намаляването на бедността в Боливия.
Вероятно по-добре подготвен сега Светият отец пое книгите за кока с много по-спокойно изражение от ръцете на Моралес. Преди това двамата имаха дълъг разговор за социалното неравенство.