петък, 8 април 2016 г.

Ирина Бокова сама е одобрила екипа си с хора от ДС

Кандидатката на България за генерален секретар на ООН Ирина Божкова сама е одобрила екипа, който да работи за нея. Това е официалната позиция на Министерството на външните работи (МВнР).

Поводът са обвиненията и недоволството, че по-голяма част от този екип - половината от общо 16 души, начело с шефа му Райко Райчев, са с принадлежност към бившата Държавна сигурност.

"Определих екипа, който работи по кандидатурата на г-жа Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН, изцяло в съответствие с пожеланията на г-жа Бокова. В този смисъл не се налагат промени, освен ако в хода на оперативната работа не получа предложение за това от самия кандидат", пише дипломат №1 Даниел Митов в отговор на парламентарно питане до депутатите Вили Лилков, Петър Славов (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ).

От МВнР обясняват, че хората от екипа са работили с нея във времето, когато Бокова е била във министерството и в ЮНЕСКО и помежду им има доверие и дългогодишна професионална близост.

Изслушването на Бокова в Ню Йорк по повод номинацията ѝ ще е на 12 април в 18 ч българско време. И този разговор, както и интервютата с останалите 6-има кандидати, които ще се провеждат до 14 април, ще бъдат предавани пряко на сайта на ООН. Всеки от претендентите за високия пост ще може да се срещне и с акредитираните медии в рамките на 20 минути след изслушванията, съобщават от представителството ни в ООН в Ню Йорк. Към момента не е ясно дали Бокова ще се възползва от опцията.