петък, 15 април 2016 г.

Нова тв връща карикатуриста Ч. Николов след протести срещу "свинщината"

Нова телевизия е възстановила интернет канала с видеокарикатурите на художника Чавдар Николов и го е поканила отново да работи за нея. Това съобщи той в петък на протеста #СтигаВечеСвинщини, организиран в социалните мрежи заради решението на ръководството на Нова тв от сряда да изтрие всички карикатури на Чавдар Николов и да прекрати договора си с него.

Николов все още обмисля предложението на медиата и се надява, че ако приеме офертата, подобно нещо няма как да се случи отново. Карикатуристът напомни, че самите журналисти на Нова тв са застанали на негова страна пред ръководството си. Чавдар Николов допълни, че приема и извиненията на главния изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп" Дидие Щосел.

"Страшно съм изненадан и очарован от подкрепата, която получих – не вярвах, че хората така спонтанно и поривисто ще ме подкрепят. С моята работа винаги съм показвал, че съвестта ме води в решенията ми – грешни или не, одобрявани или не. Това няма как да се промени – все едно дали ще бъда в Нова, другаде или както каза един колега: "По-добре да рисуваш по стените карикатурите си“. Странна перспектива е да стана уличен художник на тези години...", каза художникът.

Чавдар Николов отправи послание и към премиера Бойко Борисов: "Трябва да му кажем, че истинските патриоти са тук, в градинката пред "Кристал". А не онези, които са по долчинките на Странджа баир гора...“

"Оттук нататък ще трябва ръководещите медии, собствениците на медии, млади или стари, тънки или дебели, да се променят. Ние няма да бягаме, ние ще стоим и ще настояваме. Те трябва да преглътнат тази свобода - нашата и тяхната, за да не ни засяга на гърлото. И което е по-важното - в медиите трябва да подвият опашките си така наречените политкомисари на властта. Те трябва освободят тези места."

Протестът бе в 12.30 пред "Кристал". В градинката имаше много граждани, журналисти, творци и университетски преподаватели, сред тях карикатуристът Христо Комарницки, философът и журналист Тони Николов, писателите от "Стършел" Михаил Вешим и Румен Белчев, скулпторът Велислав Минеков, депутатите Гроздан Караджов (РБ) и Георги Кадиев (независим), активисти на "Протестна мрежа" и пр.