събота, 16 април 2016 г.

Унгария представя план за защита на ЕС от бежанци

Унгарското правителство е разработило план за защита на Европа от бежанската вълна, предаде БНТ. Премиерът на страната Виктор Орбан се готви лично да го престави съвсем скоро на колегите си от няколко държави-членки на ЕС, сред които е и Германия.

Планът, състоящ се от 10 точки, е наречен "Шенген 2.0". Той акцентира върху необходимостта да се защитят европейските граници и бежанците да бъдат държани извън територията на ЕС. 

Най-важната точка е свързана със защитата на Шенгенските граници. „Ако една държава е неспособна да се справи с този свой ангажимент, трябва да поиска помощ от други страни-членки или от европейската Агенция за защита на външните граници“, се казва в документа, изготвен от Будапеща. 

Планът предвижда молбите за убежище да се разглеждат извън територията на ЕС, в напълно изолирани и контролирани т.нар. горещи точки. Подчертава се също така и необходимостта от сътрудничество с трети държави.

Идентификацията на бежанците чрез системата за биометрични данни трябва да се извършва в рамките на Дъблинското споразумение. Строги санкции трябва да бъдат прилагани срещу всички, които злоупотребяват с правото на убежище, се казва още в документа.