понеделник, 11 април 2016 г.

Слух от Брюксел: ГЕРБ залага на Кристалина за президент?

Еврокомисарят Кристалина Георгиева е сред вариантите за президент, издигната от ГЕРБ, информира Канал 3, позовавайки се на свои източници в Брюксел. Георгиева, която е втори мандат в Еврокомисията, може да смени мястото си с президента Росен Плевнелиев, който няма големи шансове да повтори мандата си на "Дондуков" 2. Като компенсация, че няма да бъде издигнат отново за държавен глава от най-голямата партия, Плевнелиев щял да бъде компенсиран да довърши мандата на Георгиева в ЕК.

В подкрепа на слуховете, че Георгиева е оглеждана за президент, е и публикуването на акта й за раждане миналата седмица. От документа става ясно, че тя не се е казвала Сталинка. Подобни слухове циркулираха от години, като дори депутатът от БСП Лява България Таско Ерменков ги подхрани с твърдение в телевизионен ефир, че еврокомисарката всъщност е носила името на Йосиф Висарионович Сталин. В годините, в които се е раждала Георгиева, има такава мода - да се кръщават децата на Ленин или Сталин. Публикуването на акта за раждане сега, а не преди две години, когато тръгна слуха, е поредното доказателство, че Кристалина вероятно се готви за сериозен скок във вътрешната политика.

Официалната позиция на ГЕРБ е, че кандидатът за президент ще бъде обявен през лятото, в края на юни или дори юли. Още не е ясно, какъв ще е механизма - дали ще има партийни номинации или ръководството ще го посочи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар