неделя, 3 април 2016 г.

Личните лекари прекратяват протестите си

Общопрактикуващите лекари прекратяват ефективните си протести от понеделник, но остават в протестна готовност. В писмо до премиера, здравния министър, здравната каса и Лекарския съюз от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заявяват, че решението им е продиктувано от загриженост за пациентите, за да не се превърнат те в заложници при решаване на натрупаните проблеми.

Решението за спиране на протестните действия бе взето на заседание на общопрактикуващите лекари във Велико Търново в събота.

Личните лекари оценяват и определят постигнатото съгласие на срещата на 30 март в здравното министерство като добро начало на "макар и забавен, но изключително важен диалог за разумни промени в доболничната помощ".

Общопрактикуващите лекари заявяват, че искат нормална работна среда, както и мнението им да бъде зачитано.

Джипитата посочват още, че подкрепят всяко разумно искане на колегите от специализираната извънболнична и болнична помощ в защита на техните професионални интереси и всички промени, които водят до подобряване в системата на здравеопазване.

Протестите на личните лекари започнаха в понеделник и до петък обхванаха всички области на страната. Джипитата затваряха кабинетите си за по няколко часа или цял ден, като през това време бяха осигурявани дежурни кабинети в поликлиниките.

Недоволството им бе провокирано от новите правила за работа, които им вменяват повече задължения без да е осигурен необходимият финансов ресурс. Освен това те се оплакваха от многото бумащина в работата им, която допълнително се увеличава.

След преговори със здравния министър част от исканията им бяха изпълнени.

Спорните въпроси между личните лекари и министерството, които остават, са: да се намали минималната продължителност на профилактичен преглед, която е 15 минути; личните лекари да не са длъжни да разясняват кои са най-евтините и напълно безплатни лекарства от дадена група; да се намали броят на издаваните екземпляри от амбулаторен лист или талон за хоспитализация и да се пренасочват по желание на пациента бременни и деца за консултации със специалист.