петък, 22 април 2016 г.

Реформаторите ще оставят ГЕРБ, БСП и ДПС да си приемат Изборния кодекс

Скандал избухна между коалиционните партньори в управлението ГЕРБ и Реформаторския блок заради гласуването на Изборния кодекс.

Причината - ГЕРБ подкрепи БСП и ДПС по две ключови точки - за запазването на сегашното положение с гласовете на българите в чужбина, т. е. гласува се само за партии и коалиции и гласовете се разпределят на национално ниво, както и за решението референдумите винаги да се провеждат разделно от избори.

Всички партии от Реформаторския блок обявиха на пресконференция в парламента, че програмата на управляващото мнозинство е нарушена. Съпредседателят на парламентарната група Найден Зеленогорски обяви, че в документа е заложена активна регистрация, изчистване на мъртви души, ограничаване на корпоративния вот, както и въвеждането на преброителни центрове, а реално с поправките в Изборния кодекс не се въвежда нито едно от тези предложения. Реформаторите припомниха, че е в програмата е написано: "Засилено администриране от българската държава на изборния процес в чуждестранните изборни райони."

Депутатът от гражданската квота Мартин Димитров посочи, че решението за отвързване на провеждането на референдум и избори е целенасочен опит резултатът от допитванията да не достига прага на валидност.

Другият съпредседател на групата Радан Кънев (ДСБ), заяви, че на изпълнителен съвет на коалицията ще бъде обсъдено дали депутатите на Реформаторския блок да не бойкотират гласуването на останалите текстове в Изборния кодекс и да оставят ГЕРБ, БСП и ДПС да си приемат поправките сами и да поемат цялата отговорност.

От своя страна председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини Реформаторския блок, че цели дестабилизация на управлението и подчерта, че партията му е направила отстъпки точно пред коалиционния си партньор. Според него на срещите между партиите в мнозинството Зеленогорски предложил в район чужбина да се предвиди по един депутат за континентите Европа, Азия, Северна и Южна Америка и Африка. Патриотичният фронт и АБВ, обаче възразили, че тежестта на депутатите ще бъде различна и затова според негосе решило да няма изобщо такъв район.

Отделянето на референдума от изборите пък Цветанов обясни с желанието на ГЕРБ да се вслуша в гласа на народа преди провеждането на президентския вот наесен, въпреки че единственият въпрос в подписката, който засяга избора на държавен глава, е задължителното гласуване, което днес депутатите одобриха.