сряда, 6 април 2016 г.

Каролев: Дреме му на Путин за "Панамагейт"

Има финансов рай, защото има финансов ад. Офшорките се правят в независими държави. А Владимир Путин ще си го премести от левия в десния. Защото всички руснаци знаят, че президентът им е мултимилиардер. Това е мнението на икономиста Владимир Каролев за "Панамагейт" и обвиненията към руския президент.

Гост в сутрешния блок на Нова телевизия бе и социологът Андрей Райчев. Според него това е активно мероприятие и въпросът е защо продължава. "Дълбоко не вярвам, че няма политическа воля това да се спре", посочи той.

Основната причина за офшорната зона не е криенето на парите, а намаляването на социалните данъци. Да, има мероприятие. Но то не е срещу Путин. Мероприятието е от политици и то леви политици и първата жертва е десен министър-председател - на Исландия. Идеята е да накажем богатите, които не си плащат данъците, обясни Каролев.

"Ама как се изнасят милиарди?!"- това бе емоционалната реакция на икономиста на въпрос за изнесени от България милиарди."Купуваш евтино - продаваш скъпо", отговори му социологът.

Законно е да си изпратиш парите в банката в една офшорна зона. Не случайно в офшорните зони над 100 000 евро започват заплатите на администраторите. Начинът да се спре това нещо е много прост - да се забрани анонимни фирми да ползват офшорните зони. И ако те по някакъв начин са откраднали пари от наркотици и т.н., ще могат да си харчат парите само в офшорните зони, разясни още Каролев.