понеделник, 4 април 2016 г.

АБВ и "Атака" остават извън парламента при избори сега

Ако изборите за НС са днес, за ГЕРБ биха гласували 24.3%, за БСП -13.2%, за ДПС-5.7%, за РБ-5.5%, за ПФ - 4.5%. АБВ и "Атака" остават извън парламента със съответно 2.6% и 2.5%. за друга партия ишха пуснали бюлетина 6.4%, а нерешилите са 8.4%, тези, които не биха гласували са 26.9%. Това показват резултатите от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в цялата страна между 17 и 25 март 2016 г. 

По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка. Обхванати са 125 гнезда в 89 населени места на страната. Изследването се провежда в рамките на собствена изследователска програма на Exacta Research Group.

Съдът и прокуратурата продължават да бъдат институциите на дъното на класацията по обществено доверие (одобрявани са от по 10% от българите), показват още резултатите. Негативно мнение за работата на съда изказват 70%, а за прокуратурата – 69%.

Парламентът е одобряван от 15% от пълнолетните българи, което е с 2% повече в сравнение с февруари 2016 г. В същото време обаче неодобрението към Народното събрание продължава да бъде много висок дял. 71% от българите критикуват работата на парламента, в това число и над половината от избирателите на ГЕРБ. Най-критични са избирателите на БСП и на "Атака".

Работата по законодателството в българското Народно събрание очевидно не успява да попадне в полезрението на обикновения гражданин, а у хората остава усещането за остро политическо противопоставяне и постоянни напрежения. През март армията и полицията са одобрявани от по 34% от българите. 

Негативните оценки за работата и на двете институции остават по-високи дялове от позитивните. Неодобрението към работата на полицията е по-висок дял от неодобрението към работата на армията (49%:34%). През този месец недоверието към армията се редуцира със 7%, а към полицията – с 3%.