сряда, 6 април 2016 г.

Национален лекарски протест днес в София

Лекари от цялата страна се събират на национален протест в София срещу здравната реформа, която трябва да влезе в сила от 1 април, и цялостната политика в сектора. Протестът се организира от БЛС и ще започне в 15:00 часа пред Министерски съвет.

Миналата седмица личните лекари отказаха на работят в редица градове на страната заради липсата на средства, а след среща с министър Петър Москов видяха знаци на диалог и решиха да се върнат в кабинетите.

Това обаче не спря недоволството в сектора. То е насочено срещу Националната здравна карта, която регламентира броя на болниците, леглата и основните услуги по области. Протестиращите искат да подпишат анекс към служебния рамков договор, удължен от Петър Москов с миналогодишния, тъй като преговорите се провалиха.

В протеста ще се включат представители на различни лечебни заведения, според които с новите промени пациентите ще бъдат лишени от работа доказани специалисти. Акцията е подкрепена от частните болници, общинските лечебни заведения, на общопрактикуващите лекари, пациентски и неправителствени организации.

"Когато не се подписва рамков договор, остава в сила договорът от предходната година с възможност за неговото анексиране. Всичко, което ние постигнахме в договорния процес за 2016-та година, огромната част от нашите предложения не са влезли в сила", коментира пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.