вторник, 12 април 2016 г.

ЕК обсъжда визов режим за САЩ и Канада

Еврокомисията ще обсъжда на заседание в Страсбург последствията от евентуално въвеждане на визов режим за гражданите на САЩ и Канада. Изпълнителният орган на ЕС се очаква да предложи и нови правила за деклариране печалбите на мултинационални корпорации на европейския пазар, предаде БНР. Мярката цели да се ограничат схемите за избягване на данъци. Темата ще бъде дискутирана и от депутатите в Европейския парламент.

ЕС навлиза в две сфери, които могат да предизвикат напрежение в отношенията с основния му партньор САЩ. След оплакване на България, Кипър, Полша, Румъния и Хърватия пред 2014г. на американското правителство беше даден срок от 24 месеца да ги включи в своята програма за безвизово пътуване, която сега важи само за гражданите от останалите страни-членки на съюза. Формално проблемът е, че тези 5 държави не покриват определени критерии, заложени от американския Конгрес.

Срокът изтича днес и регламентът задължава Еврокомисията да предприеме реципрочни мерки. Една от възможностите е временно въвеждане на визи за американски граждани за 1 година за цялата територия на ЕС.