сряда, 13 април 2016 г.

Ловецът на бежанци отказал да участва в разпознаването

Бургазлията Петър Низамов, който вчера бе задържан за 24 часа от полицията за т.н. граждански арест на трима мигранти, е отказал да участва в разпознаването, както и да посочи кой друг е бил заедно с него, съобщи преди минути апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

Днес Низамов ще бъде привлечен като обвиняем за незаконно лишаване от свобода на трима души, като за това са образувани три отделни производства. Прокуратурата ще удължи ареста му на 72 часа и ще внесе искане за постоянна мярка задържане под стража в съда.

Низамов влезе в новините, след като на 10 април разпространи в социалните мрежи клип, на който се вижда как няколко мъже са завързали със "свински опашки" трима бежанци и на лош английски им нареждат да се върнат обратно в Турция. При извършените претърсвания в колата и в дома на Петър Низамов са намерени хладни оръжия  - нож и мачете, както и малко количество наркотик, най-вероятно марихуана, съобщи ст. комисар Калоян Калоянов, шеф на ОД МВР Бургас.

На съвместен брифинг прокуратурата и полицията потвърдиха, че известният като Перата, е осъждан. Има три присъди през 2004, 2005 и 2009 г за нанасяне на телесни повреди. Въпреки, че Низамов е отказал да участва в разпознаването, един от бежанците, които са се определили като афганистанци, го е разпознал по снимки. В момента продължават оперативните действия за разкриването на останалите от групата на Перата, тъй като на клипа лица не се виждат.

Възможно е към обвинението за незаконно лишаване от свобода да бъдат добавени и други, тъй като има данни, че мигрантите са ритани и претарашени за ценни вещи и пари.

Любомир Петров уточни, че в момента е повдигнато само работно обвинение. На този етап Низамов е отказал да дава обяснения.