неделя, 17 април 2016 г.

Българин с концерт в Джунглата на Кале

Българинът Недялко Недялков бе част от бенда на прочутия испански музикант Жорди Савал, който изнесе два концерта в най-големия бежански лагер в Европа – край френския град Кале. Нашият изпълнител сподели за емоционалното преживяване пред „Площад Славейков“ малко след като кацна днес по обяд на ленище София и ни предостави и снимките си от събитието.

Кавалджията Недялков, който е част от Народния оркестър на Българското национално радио, свири от няколко години с Жорди Савал и изнасят концерти по цял свят. Каталунецът свири на ренесансовия инструмент виола да гамба. Репертоарът на камерния му оркестър включва традиционни мелодии от България, Испания, Мароко, Турция, Сирия, Ливан.

Посещението им в Джунглата на Кале, където живеят между 3500 – 5 000 бежанци, е по инициатива на испанеца. В мултинационалния състав на Савал бяха сириец, турчин, българин, грък и израелец. По време на концерта към тях неочаквано се присъединява един от мигрантите – афганистанец, заедно с екзотичен инструмент на име дамбура. Името на бежанеца, 30-годишен, е Исмаил, живее в бунгало в Центъра за временно настаняване.

„Музиката ни позволява да се усмихваме“, казва приятел на Исмаил – Фазал, цитиран от френски издания. Двамата приятели са пристигнали в Кале от Турция преди 3 месеца.

През месец февруари в бежанския лагер в Кале Шекспировият театър „Глобус“ игра „Хамлет“ пред около 300 мигранти.