петък, 15 април 2016 г.

Петър Низамов излезе от ареста - готов за пресконференции

Районният съд в Малко Търново наложи на Петър Низамов - Перата не най-тежката мярка за неотклонение, а втората - домашен арест. Решението на магистратите стана ясно преди минути.



На излизане от съдебната зала Низамов каза, че ще обжалва решението. 

Той от своя страна покани всички журналисти да дойдат на домашния му адрес. "Чакам ви всичките", извика Низманов.

На влизане в колата на "Съдебна охрана" след заседанието той изрецитира края на известното стихотворение на Никола Вапцаров "Борбата е безмилостно жестока: "Но в бурята ще бъдем пак със тебе, народе мой, защото те обичахме".

Появата му бе посрещната с викове "Да живее България" и "Българският съд затваря българите" от няколко привърженици на Низамов, които преди ден се събраха на протест в негова защита и пред Съдебната палата в Бургас.

По време на разглеждането на мярката му съдът посочи, че въпреки че по делото има данни, от които може да се направи извод за наличие на опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, няма риск той да се укрие. Именно по тази причина магистратите не уважиха искането на прокуратурата за постоянен арест.

Двамата адвокати на Перата пък подчертаха в пледоариите си, че клиентът им всъщност е с чисто съдебно минало, тъй като е бил реабилитиран през 2014 г. Низамов пък каза пред съда единствено, че иска по-лека мярка за неотклонение, за да се грижи за съпругата и детето си.


В миналото Перата е осъждан общо три пъти за нанасяне на телесни повреди, като едната е на длъжностно лице – през 2004 г., а през 2005 и 2009 г. са по хулигански подбуди. По тези дела той е бил осъден условно и на пробация. Има и една глоба за хулиганство.