петък, 29 април 2016 г.

Полша не пуска рокерите на Путин

Русия е призовала полския посланик в Москва, за да протестира срещу забраната руски рокери да влизат в Полша. Причината - заедно с тях са крайните националисти, ползващи се със симпатиите на руския президент Владимир Путин.

"Нощните вълци" искат да минат през Полша на път за Берлин заедно с останалите моторджии в памет на загиналите във Втората световна война.

Сергей Лавров, руският външен министър, обяви забраната за "цинична", зад която стои намерение за умишлено влошаване на отношенията между двете държави. Външното министерство пък казва в заявление, че решението на Варшава "се гаври с паметта на тези, убити в бой срещу фашизма".

Полша обяви, че действа в интерес на "опазването на обществения ред". Миналата година те забраниха влизането на подобен рокерски поход, но някои от байкърите преминаха границата. Правителството обяви това за умишлена провокация.

Лидерът на "Нощните вълци" Александър Залостанов отново обеща, че неговите моторджии ще вдигнат знамето на победата на 9 май в немската столица. 6000-километровия маршрут е през териториите на Беларус, Полша, Чехия, Словакия и Австрия. Групата националисти са с наложени санкции от САЩ заради подозрения, че са имали участие в анексирането на Крим през 2014 г, и че са помагали за вербуването на сепаратисти в източната част на Украйна.

Полша критикува действията на Русия в Украйна не само през последните години. Подкрепата на Оранжевата революция в Киев през 2004 г. бе първата стъпка към рязкото влошаване на полско-руските отношения. От тогава насам двете държави си налагат забрани и ограничения почти всяка година - плодове, игри "Монополи", рибни консерви.