събота, 9 април 2016 г.

Чистота във Варна намирисва!

Две свързани помежду си фирми печелят конкурса за почистване на община Варна на стойност близо 62 милиона лева, въпреки че цената им е с 40 процента по-висока от предложенията на конкурентни компании. Това показа разследване на тв предаването "Господари на ефира".

Става дума за компаниите "Консорциум Варна 1", Варна и "ЗМБГ" АД, София, които са избрани за победители в обществената поръчка на 31 март т.г.

Проверката на "Господари на ефира" е по повод думи на лидера на ДСБ Радан Кънев, който неотдавна заяви, че търгът за извозването на боклука в морската столица е крайно непрозрачен и с множество пропуски.

"Има две фирми, които не се конкурират и в пет района са получили максималната оценка 100 от 100 възможни точки, въпреки че предложената от тях цена е с 40 процента по-висока от тази на други участници в процедурата", обяви преди време Кънев.

"Господарите" са потърсили за коментар зам.-кмета на Варна Христо Иванов.

"Това е оценката на техническото предложение. Комплексната оценка ще бъде направена след оглед на цените. Тогава ще бъде направено крайното класиране", казва Иванов пред Тежко му е, Касиков.

Записът е направен преди да излезе крайното класиране на офертите.

Според условията на конкурса обаче не цената, а именно техническото предложение има основна роля при избора на победител в процедурата. Тежестта на този критерий според документацията на община Варна е 55%. Останалите 45% са за цената.

Така на практика още при техническото оценяване е бил ясен крайният резултат и че дори и цената им да е значително по-висока, именно тези две фирми ще спечелят търговете.

В "Консорциум Варна 1" влизат компаниите "Ай Ес Ви Трейд" и "Нелсен Чистота". Първата от тези компании е собственост на "Есте Пропъртис" на братята Домусчиеви, а втората е на "Титан".

През 2013 г., 2014 г. и 2016 г. общината е налагала глоби на "Титан".

ЗМБГ е собственост на две компании. Едната е "Бул Инвест Груп 2009", която е фирмата собственик на ФК "Лудогорец", а втората е "Директ Инвест".

Връзката между двата "конкурента" се изяснява допълнително от факта, че ЗМБГ и "Титан" са на един и същ адрес - ул. "Евлия Челеби" 55, ж. к. Карпузица, София.

На един и същ адрес са също така и компаниите "Директ инвест" и "Екобул Рисърч". За последната компания интересното е, че притежава 96 процента от "Титан БКС", която пък от своя страна е част от консорциум "Титан София Център 1".

Въпреки явната свързаност на кандидатите в процедурата варненският зам.-кмет Иванов твърди, че фирмите са различни участници в процедурата.

Чл. 68 а от Закона за обществените поръчки обаче гласи, че конкурсната комисия трябва да уведоми възложителя, когато в хода на нейната работа възникнат основателни съмнения за споразумения, решения или съгласувани практики между участници.

"Собствениците на фирмите са свързани. Трябва някой да се притесни.", каза Тежко му е, Касиков в разследването.

А зам.-кметът Иванов отговори:

"В ЗОП няма понятие притеснение, съмнение, предположение. Там има документи."

От "Господари на ефира" призоваха премиера Бойко Борисов, Агенцията за обществени поръчки и Комисията за защита на конкуренцията да обърнат внимание на обществената поръчка на Община Варна.

ВИДЕО