петък, 29 април 2016 г.

Разпети петък започна с Бойко по БНТ

Действително мисля, че взехме правилно решение днешният ден да е почивен. Всички българи ще намерят време да отидат до църквата и да се смирят. Човек всеки ден трябва да се амбицира да показва най-доброто от себе си и в същото време да бъде смирен. Това заяви премиерът Бойко Борисов рано сутрин в ефира на БНТ.

„В нашата религия има и дни за прошка. Когато Господ е писал заветите е знаел, че колкото и човек да се старае 365 дни в годината все може да се сгреши”, добави премиерът.

Борисов заяви, че правителственият самолет ще бъде предоставен на църквата, за да се донесе благодатния огън.

„Всеки ден правим компромиси. Трудно е да говорим за коалиция. Ние сме подписали договор с Реформаторите, но една от партиите там се обявява за опозиция. Това е парадокс, заяви Борисов относно промените в изборния кодекс и продължи „Имаше една много хубава постановка – „Много шум за нищо”. По време на местните избори не дадох да се пипа нищо в изборния кодекс” заяви Борисов.

Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов няма да са кандидати за президент на ГЕРБ. Вицепремиерът Томислав Дончев също няма да е.

„Не се морете в кампанията срещу тях“, препоръча Бойко Борисов.

Преди седмици премиерът отписа от надпреварата и Цветан Цветанов, и себе си. Така нито един от ръководството на ГЕРБ няма да участва в изборите за президент.

„В България това стана професия. В България това вече стана професия“.
„Имаше една много хубава постановка - „Много шум за нищо“.

Според премиера нямало никакви промени на практика.

„Цялата тази какафония, която се създаде - на практика имаме задъжително гласуване, което изобщо не е задължително, референдумите си останаха постарому, секциите са си постарому, квадратчетата (вероятно има предвид гласовете „Не подкрепям никого“ - б.р.) не оказват абсолютно никаква роля на крайния резултат“.

Борисов направи в началото лапсус и нарече Изборния кодекс Наказателен кодекс. И обясни грешката си.

"Те малко го направиха като Наказателен кодекс Изборния кодекс с думата „задължително“, но то никак не е задължително. Толкова е отлагателно във времето, че на практика не е задължително“, обясни Борисов и даде пример, че да пропуснеш два последователни избора и да те заличат от списъка за следващите, би отнело десетина години.

Бойко Борисов обвини другите парламентарни групи за промените в Изборния кодекс, а ГЕРБ изобщо не искали да се пипат правилата.

"На изборите за местна власт ние се явихме по стария Изборен кодекс. Защо обаче трябваше да се пипа? Защото парламентът прие референдума на Плевнелиев за електронното гласуване. И като се отвори веднъж Избирателния кодекс, всеки тръгна да променя това, което е обещал на своите избиратели."


Така се стигнало до идеите за ограничаване на гласовете в Турция, както и за провеждането на избори и референдуми в различни дни. Борисов не подкрепял тези предложения, но ги разбирал.

"Има футболен мач Реал Мадрид – Барселона и тогава да направиш и концерт. Как ще сравниш дали хората за отишли за концерта или за футболния мач? Не ги нападам, но това бяха идеи на Мишо Миков, които ние ги приехме."

Ограничаването на гласуването в чужбина било "тежък компромис и удар срещу нас, защото ГЕРБ има над 40 хиляди души гласували в чужбина за нас".

"Сега мисля, че нашите сънародници в чужбина са абсолютно доволни. Самите консулски служби и посолства ще направят повече секции, за да могат да гласуват хората. Но това са командировани хора от Външно – всяка секция излиза 8-10-15 хиляди евро."

ГЕРБ единствено искали да намалят кампанията от 4 на 3 седмици, но накрая също приели позицията на останалите.

"Вчера отново блесна истината, която винаги съм казвал – между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа. Вчера беше вододелът. Отново се върнахме в старата позната история – БСП, ДПС, някоя от другите партии – това е бъдещето коалиционно управление, което ще се бори да ни свали нас, с традиционното ДСБ, което ще се бори да ни забие нож в гърба на нас."

Според Борисов от вчера е започнало изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ.

В началото на разговора премиерът оцени, че "взехме правилно решение Разпети петък да е почивен ден."

"За да завърша темата с религията – утре пак сме подсигурили правителствения самолет да отиде да вземе свещения огън от Йерусалим. Дай Боже да се запали."


Тодор Живков споделил на Бойко Борисов да търси газ в Черно море


Когато бившият комунистически лидер Тодор Живков е бил под домашен арест в началото на 1990-те години, а Бойко Борисов го е охранявал, двамата са говорили и за природен газ. Това съобщи тази сутрин пред БНТ министър-председателят.

Темата бе започналото проучване за нефт и газ в блока „Хан Аспарух“ в българската акватория на Черно море. Борисов каза, че опити за проучвания са били правени и по времето на тоталитаризма, но били спрени.


„След като беше домашен арестант, Тодор Живков ми е споделял за това“, каза премиерът.

Обновена!