четвъртък, 7 април 2016 г.

Уволниха чиновника, нарекъл майки „кухи лейки”

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин освободи от длъжност днес Светослав Славчев – главен експерт в звено „Сигурност на информацията и подготовка за отбрана“, съобщиха от ведомството.

Славчев е уволнен заради недопустимо отношение към майките на деца с увреждания.

Вчера той ги нарече "кухи лейки". Видео в интернет показа грубото му отношение към протестиращите.

„Викам: Ще предадеш на тоя, дето ви организира протеста, че е кух като градинска лейка. В сряда протест не се прави Първо има МС, после блиц контрол в парламента. Никой не може да си позволи лукса да не отиде, нито на едното, нито на другото. Организаторът им е просто куха градинска лейка", казва чиновникът”, се чува във видео, което се разпространява в интернет.

Социалният министър Ивайло Калфин днес от тв екрана се извини както на организаторите, така и на всички, които са се почувствали засегнати.

„Има процедура, която ще бъде задействана. Подобно отношение няма да допусна”, каза министърът сутринта.

„Извинявам се действително от сърце. Това е абсолютно ненормално и не е поведение, което ще допусна в министерството”, каза Калфин.

Министърът поясни, че не се е срещнал с майките, защото в сряда по закон трябвало да бъде в парламента и на заседанието на Министерския съвет.

Вчера през центъра на София премина национален протест на деца с уврежданията и на техните родители. Шествието в черно трябвмаше да чака около 40 минути, за да може да продължи в посока социалното министерство и х-л Шератон. Причината заради чужда делегация, която гостуваше в Народното събрание, движението беше спряно от полиция. Родителите не успяха да се срещнат с Калфин, който по това време беше в парламента на блицконтрола. Пред социалното министерство си общуваха единствено с вече уволнения Славчев, който е нещо като охрана на ведомството. Те опитаха да се видят и с шефката на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева, тъй като по това време в "Шератон" се провеждаше конференция за проблемите на децата, но и такава среща не се осъществи.

ВИДЕО