събота, 9 април 2016 г.

Експерти от ЕК проверили къща за гости в Пловдивско: Гости не приемали, а бенефициентът си живеел там

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов е категоричен, че не може да се говори за колосални размери за загуби и корекции по Програмата за селските райони.

"Безспорно е, че това беше една масирана кампания, която все още не е приключила. Една масирана кампания, която включително от захващане на някакви тези или някакви числа, които в много случаи са спекулативни, преминава и в някакви по-персонални аспекти. Не бих искал да коментирам, но самата организация, самата подредба на най-различния тип статии, които излизаха на определени места, безспорно показва това", каза Порожанов в предаването "Седмицата" на радио "Дарик".

Според него до момента Европейската комисия е наложила финансови корекции по инвестиционни мерки от Програмата за развитие на селските райони с две публични решения, като по думите му "те са горе-долу в коментирания размер от 26 млн. евро".

Предстоели обаче още няколко финансови корекции. Първата от тях е за фотоволтаичните системи, която вече е била коментирана с ЕК и е намалена от близо 29 млн. евро на 7 млн. евро. Предстои помирителна комисия по други три одита, свързани с общински мерки по програмата. Сумата, която в момента е обект на помирителната комисия и вече е многократно намалена, е 33 млн. евро. По думите на Порожанов от фонда смятат, че окончателният размер ще е двадесет-двадесет и няколко милиона евро.

Той посочи, че не е имало договорени яхти по Програмата за развитие на селските райони и съответно не е имало и плащания. По програмата за рибарство през така наречените местни рибарски групи е имало договорени три яхти на доста висока стойност, едната от които е достигала 900 000 лева, като и трите яхти не са платени.

"Няма как да ги платим", категоричен бе Порожанов.

Той обясни, че договарянето на плавателните съдове е станало в Агенцията по рибарство от местните инициативни групи, а Фонд "Земеделие" е само разплащателен орган по тези проекти.

"След като видяхме, тъй като има изискване и за икономическа обоснованост на разходите, които трябва да следим, има и пороци, особено в две от тях, които ние не приехме като аргументи и затова отказахме. Съвсем ясно разбирате какъв би бил отзвукът в Брюксел", каза Порожанов по повод исканите яхти и посочи, че една от тях - "прекрасен катамаран", по проект е трябвало да разхожда туристи в един от заливите.

По програмата за селските райони имало договорени около десетина кемпери на не малка стойност и нито един не е платен. Кемперите са били в хипотезата за туристически дейности.

По отношение на плащането на автомобили и АТВ-та Порожанов каза, че автомобилите са в
рамките на референтните цени, които са били направени със заповед - до 39 000 лева без ДДС. Те са част от проекти, свързани с туристически дейности - с къщи за гости или някакви други услуги.

Същото важало и за АТВ-тата. Повечето от тях не били платени,  а за тези с разумна цена имало плащания.

Порожанов каза, че при проверка на място при одит от Еврокомисията е посетена къща за гости в Пловдивско, като тя е била по проект и с лек автомобил. Оказало се, че къщата не е използвана по предназначение от бенефициента, повече от 9 месеца нямало гости в нея, а бенефициентът си живеел там и си ползвал колата.

"Подобни проблеми няма как да не се отразят на комуникацията от гледна точка на одита", призна Порожанов.