понеделник, 11 април 2016 г.

ДСБ поиска оставката на Московски заради скандала в ДАИ

"Според правилника шефът на ДАИ се назначава по предложение на транспортния министър и затова Московски трябва да понесе отговорност," заяви днес на пресконференция депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

Според него отговорността за корупционния скандал с "Автомобилна администрация", известна като ДАИ, се прехвърля между "различни фактори в ГЕРБ". Шефът на ДАИ Цветелин Цветанов все още е в ареста, задържан за корупционни схеми и ръководене и участие в организирана престъпна група.

Групата бе задържана при специализирана акция на 31 март, която се осъществи съвместно между ГДБОП и ДАНС и премина под ръководството Специализираната прокуратура. Общо 18 души бяха задържани с обвинение за участие в организирана престъпна група, създадена от длъжностни лица с цел вземане на подкупи. 

Групата се е занимавала със събиране на нерегламентирани суми от фирми – т. нар. такса спокойствие, манипулиране на изпити за придобиване на свидетелства за правоспособност за управление на МПС, категории, професионална компетентност и ADR. 800 000 левабяха иззети от задържаните служители.

"В агенцията са съществували две корупционни схеми - една на ГЕРБ и една на ДПС", посочи на пресконференцията и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Според него акцията е срещу схемата на ГЕРБ, и е възможно хората на ДПС да са ги "натопили".