четвъртък, 19 май 2016 г.

Египетският самолет се разбил на 130 морски мили от о. Карпатос

/Таралеж/Египетският самолет се е разбил на около 130 морски мили от гръцкия остров Карпатос. Това съобщи AFP, позовавайки се на свой източник в гръцката авиация.

Според служителя последната връзка с пилота е била три минути преди самолетът да изчезне от радарите. По думите му не е бил подаден сигнал за бедствие.

Гръцкото Министерство на отбраната съобщи, че в района са изпратени два самолета и фрегата.

На уебсайта за проследяване на кораби MarineTraffic е публикувано видео, според което поне пет кораба се включват в издирването на самолета в района на последните подадени координати.
Самолет на авиокомпания EgyptAir, извършващ полет от Париж за Кайро, изчезна от радарите през изминалата нощ. Машината се е изгубила 20 минути след като е навлязла в пространството на Гърция.

По неофициална информация екипажът се е състоял от 2 пилоти, 5 стюарди и стюардеси и 3-ма охранители, информира Си Ен Ен. 30 от пътниците са египетски граждани, 15 са французи, двама иракчани, по един британец, белгиец, португалец, канадец, суданец, алжирец, както и граждани на Чад, Кувейт и Саудитска Арабия, уточнява Ал Джазира.

За момента не се изключва нито една версия за изчезването на самолета, в това число и да е свален от терористи.

Френският външен министър Жан-Марк Еро е разговарял по телефона с египетския си колега Самех Шукри по повод изчезналия самолет. Предполага се, че 15 от пътниците на борда са французи.