понеделник, 9 май 2016 г.

Любопитно: Жени гангстери от 20 век II-ра част

(Продължение от 7 май) Жените-гангстери не са нито толкова много, нито са толкова известни - и още по-малко са толкова идеализирани, като Ал Капоне, например. Но съществуват. И техните истории са също толкова вълнуващи, а в много случаи и по-интересни от тези на мъжете, занимаващи се с обири, убийства, мафиотски игри и организирана престъпност.

Пърл Елиът

Въпреки че има връзки с бандата на Джон Дилинджър и Хари Пиърпонт, Елиът не е известна като "гангстер". Всъщност тя е една от най-известните "мадам" на времето си. Тя държи публичен дом в Кокомо, Индиана, който се радва на полицейската защита. За да държи нещата в сигурни ръце с провинциалния публичен дом, тя разчита и на закрилата на различни банди.

Нейният публичен дом служи за укритие на бандата на Хари Пиърпонт след банков обир през 1925-та. По-късно, тя помага за укриване на богатството на Дилинджър, което я нарежда в списъка на „Обществените врагове" през 1933 година, като е заповядано да бъде убита при съпротива.

Въпреки нейните опасни операции и сделки, Елиът не умира от куршум или в затвора. Тя умира от рак на 47 години.

Прити Пaнтс (The Pretty Pants Bandit)

Мари Бейкър е описвана като атрактивна брюнетка с кафяви очи и навика винаги да носи два пистолета със себе си. Общественото внимание е привлечено към нея през 1933-та година във връзка със серия кражби, извършени от нейната банда Пантс Ганг. Бейкър спечелва прякора си "Пантс", заради своите странни привички да събува гащите на заложниците при обирите.

Според легендата онова, което предава Прити Пантс е нейната суета. Докато си проверява грима във витрината по време на обир на бакалия, един от заложниците й успява да избяга и я предава. Скоро тя е заловена и записана в полицейското досие с името Мари Бейкър. По-късно се установява, че тя всъщност се нарича Мис Роуз Дюрант.

Вирджиния Хил

Известна като "Фламингото", Хил е гадже на бруклинския гангстер Бъгси Сийгъл. Тя е от беден произход и не крие, че до 17 години не е имала дори един чифт обувки. Родена в Алабама и израснала в Джорджия, тя се премества в Чикаго да търси слава и богатство. Намира малко и от двете, докато работи като счетоводителка за Ал Капоне.

Когато се премества в Лос Анджелис, за да преследва своите актьорски амбиции, тя среща Сийгъл и му става любовница. По-късно той кръщава своя хотел "Фламинго" в Лас Вегас на нея. Сийгъл е убит пред дома на Хил в Холивуд през 1947 година. Вирджиния по някаква случайност не е вкъщи и по-късно заявява "Никога не съм имала ни най-малка представа, че Бен е бил замесен в мафиотски схеми. Не мога да си представя кой го е убил или защо".

Нейните връзки с подземния свят обаче не й прощават. През 1961 година Хил е намерена мъртва в курорт в Австрия, в следствие на свръхдоза преспивателни, но има подозрения, че става дума за убийство.

Тя никога не успява да се реализира като актриса, но нейното име се появява на голям екран във филма "Bugsy", където е изиграна от Анет Бенинг.

Арлин Брикман

Родена през 1933-та в еврейско семейство в източен Харлем, Брикман пораства, възхищавайки се на славата на Вирджиния Хил. Тя споделя възхищението си години по-късно пред биографа си Тереза Карпентер.

Нейните "постижения" са в областта на лихварството, дрогата и незаконната лотария. По-късно, Брикман става информатор на полицията. Нейните доноси и свидетелства пред съда довеждат до серия арести на криминално проявени. През 1992-та Брикман разказва своята история в книгата "Mob Girl: A Woman's Life In the Underworld".

Евелин "Били" Фрешет

Тя става известна като гаджето на Джон Дилинджър, с когото обикаля страната. Тя е съучастник в серия криминални престъпления. Арестувана е и лежи две години в затвора. През това време Дилинджър умира. Тя е пусната през 1936-та и започва нов живот чрез лекции на тема колко лошо е да се правят престъпления. Умира 33 години по-късно.