събота, 7 май 2016 г.

Любопитно: Жени гангстери от 20 век

Жените-гангстери не са нито толкова много, нито са толкова известни - и още по-малко са
толкова идеализирани, като Ал Капоне, например. Но съществуват. И техните истории са също толкова вълнуващи, а в много случаи и по-интересни от тези на мъжете, занимаващи се с обири, убийства, мафиотски игри и организирана престъпност.

В разучаване на темата "жените и престъпността", Mental Floss предлага колекция от съдби на американски гангстерки, за повечето от които не сте и чували.

Бони Паркър

Без съмнение тя е една от най-известните американски гангстерки на 20 век. Паркър се е превърнала в икона не без помощта на Холивуд и кино-класиката "Бони и Клайд". Двойката знаменити обирджии действа с размах между 1931 и 1934-та година Преди да започне да се занимава с обири, Паркър, която е родом от Ровена, Тексас си спечелва репутацията на умна и пряма личност. Тя се запознава с Клайд Бъроу през 1930-та. Въпреки че по това време е омъжена, искрата между двамата веднага припламва. Освен кражбите и убийствата, Бони и Клайд се прочуват и със фотосесията(на снимката), която правят до скривалището си в Джоплин, Мисури. През 1934-та година романтичната история завършва със страховита престрелка с полицията, в която двамата са убити - тя е на 23, а той на 25 години.

Историята на Бони и Клайд е описана от Дороти Провайн в книгата "Историята на Бони Паркър" (1958 г.), в телевизионния филм "Бони и Клайд: истинска история" (1992 г.), в сериите "Бони и Клайд" (2013). Най-известен си остава обаче филма с участието на Фей Дънауей и Уорън Бийти от 1967 година, който има две награди "Оскар".

Стефани Сент-Клер

Наричана "Куийни" в Манхатън и "Мадам Сент-Клер" в Харлем, Стефани е сред най- големите мафиотски босове от 30-те години на 20 век. Имигрантка от френско-африкански произход, десет години след пристигането си в САЩ, тя се прочува сред дискриминираните чернокожи в страната, като им помага да разиграват свои пари на лотария. По онова време това е единствен начин за инвестиция на цветнокожите, на които е забранено ползването на банкови услуги. Въпреки че прави много за малцинствата, Сент-Клер работи основно благодарение на мафията и се радва на съдружие и протекция от страна на Лъки Лучано.

С помощта на мафиота Елсуърт "Бъмпи" Джонсън, мадам Сент-Клер успява да спечели уважението на големия мафиот Дъч Шулц. Тя успява да свидетелства срещу редица корумпирани ченгета, които след това са уволнени. И най-големия й успех е, че съумява да предпази центъра на Ню Йорк от нахлуването на нови банди в края на Сухия режим.

За Сент-Клер са направени два филма: "The Cotton Club" (1984), където е изиграна от Новела Нелсън и "Hoodlum" (1997).

Опал Лонг - "Мак Трък"

Родена в Тексас (по собствените й думи) Лонг е едра жена, което й донася псевдонима "Мак Трък" по името на производителя на камиони (твърди се, че никой не е смеел да нарича така пред нея). Тя лично предпочита името "Бернис". Опал Лонг е член на бандата на известния мафиот Джон Дилинджър (вдясно на снимката). Домакиня по природа, тя чисти и готви за цялата банда, която приема за свое семейство. Нейният приятел и годеник Ръсел Кларк е член на бандата на Дилинджър, както и нейната сестра Патриша.

През 1934-та Кларк е арестуван, а Опал Лонг се бори за освобождението му от затвора и моли Дилиннджър за съдействие. Скоро тя вече не е добре дошла в бандата и малко след убийството на Дилинджър бива предадена. Опал е арестувана през лятото на 34-та година. В затвора тя не обелва нито дума за своите връзки с престъпния свят. В крайна сметка е пусната и изживява остатъка от живота си на свобода в Чикаго.

Хелън Джилис

На 16 години Хелън Вавризняк се омъжва за престъпника Лестър Джилис, по-известен като Бейбифейс Нелсън. Те имат две деца. Благодарение на мъжа си, който е известен бандит, тя скоро се озовава в списъка с криминално-проявените "обществени врагове на Америка".

Действително, Хелън активно сътрудничи на мъжа си, получил прякора "Бейбифейс" заради детското си лице и дребния си ръст. Тя е арестувана през април 1934-та.

След кратко е пусната, но след като лидерът на бандата Джон Дилинджър е убит, Лестър остава сам с жена си и Джон Пол Чейз.

Те правят планове за нова престъпна група, но през ноември двама агенти от ФБР ги разпознават на улицата. След престрелка, Лестър застрелва полицаите, но е ранен, а Хелън и Джон Пол се погрижват за него. Той умира в ръцете на любимата същата нощ.

Хелън се предава два дни по-късно и е осъдена само на година престой в женски затвор в Мичигън. Петдесет години по-късно, когато умира, тя е погребана до своя любим Бейби Фейс в Чикаго.

Кейт "Ма" Баркър

Това е псевдоним на Аризона Дони Баркър (позната също като Кейт Баркър). На 19 години тя се омъжва за Джордж Баркър и двамата имат две деца: Херман, Лойд и Фред. Но това семейство не е обикновено: те са криминална фамилия, известна със серия обири, извършени през 1910-та.

Кражбите водят до убийства - и до внимание от страна на пресата. Те са неуловими... до момента, в който съдбата се обръща срещу тях и през 1927-ма Херман се самоубива, за да не бъде заловен. Скоро тримата сина са заловени и осъдени. Аризона изчаква сина си Фред да излезе от затвора и след неговото пускане през 1931-ва следват нови криминални престъпления - последни и за двамата. Те са убити във Флорида през 1935-та след акция на ФБР. Нейната водеща престъпна роля в семейството е поставяна под въпрос неведнъж, но Едгър Хувър я нарича "най-порочния, опасен и изобретателен престъпен ум на изминалото десетилетие", което има влияние върху начина, по който е възприеман публичният й образ.

Легендата за Ма Баркър вдъхновява различни филми: като например гангстерската класика "White Heat". Но характера на Ма Баркър е изигран още по-убедително от Джейн Кроули през 1959-та в "The FBI Story", от Шели Уинтерс в "Bloody Mama" от 1970-та и от Тереза Ръсел в „Обществен враг" през 1996-та.
(Следва продължение)