вторник, 17 май 2016 г.

Нешка Робева спечели "Стара планина" с резултат 7:6

Даването на най-високото държавно отличие орден "Стара планина" - първа степен на треньорката по художествена гимнастика Нешка Робева минава на косъм след като вицепремиерът Румяна Бъчварова се противопоставя на предложението тя да бъде удостоена с наградата, разкрива стенограмата от днешното заседание на Министерския съвет.

"С цялото ми уважение към заслугите на госпожа Робева към спорта, към нейните успехи там, които са безспорни, мисля, че приносът й в областта на културата, заради който се предлага да бъде отличена, не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито има в следващата точка и които се предлагат за орден „Св. Св. Кирил и Методий”. Например, Теди Москов, Камен Донев, Мариус Куркински, Васко Василев… да не изброявам всички. Затова, може би е по-добре да бъде наградена за заслугите й в областта на спорта", казва вицепремиерът Бъчварова.

Премиерът Борисов обаче соломоновски отрежда въпросът да се реши с гласуване, което завършва с любопитен резултат. Шестима министри са "за" получаване на "Стара планина" от треньорката (Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московскии) и също толкова са "против" (Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева). Така решаващ се оказва гласът на премиера Борисов, който също се обявява за това Робева да получи най-високата държавна награда и решението става факт.