четвъртък, 12 май 2016 г.

Турция заплаши Европа, че ще пусне бежанците

Съветник на Реджеп Ердоган заяви, че ако Европейският парламент вземе „грешно решение“ при разглеждането на визовия режим за страната, Турция ще пусне бежанците в Европа.

Заплахата е отправена от Бурхан Кузу, старши съветник на Ердоган и член на управляващата партия в Турция. Сделката за свободен достъп до ЕС срещу ограничаване потока на бежанците бе предложена от Еврокомисията. 

Турският министър по евроинтеграцията отправи вчера в Страсбург аналогични заплахи. Междувременно ЕП замрази законодателната работа за отпадането на визите за турските граждани.

ЕП замрази отпадането на визите за Турция

Анкара не може да промени закона си за борба с тероризма, обяви министърът по евроинтеграцията Волкан Бозкър
Европарламентът (ЕП) спря законодателната работа по плановете за отпадането на визите за турските граждани, което поставя под въпрос изпълнението на договорката между ЕС и Анкара от 18 март за ограничаване на бежанския поток, съобщи електронното издание „ИЮОбзървър“. Председателите на различните политически групи в ЕП са направили това с одобрението на председателя на институцията Мартин Шулц още миналата сряда, когото ЕК даде зелена светлина за отпадането на евровизите за турски граждани, въпреки че страната не беше изпълнила всичките 72 условия, които й бяха поставени. „Лидерите на политическите групи взеха решение да спрат всичко това“, заяви германската евродепутатка Биргит Сипел. Холандската й колежка от групата на Зелените Юдит Саргентини обясни, че Шулц е взел решението, тъй като Турция още не е изпълнила всичките критерии за безвизово пътуване. ЕП и 28-те страни – членки на ЕС, трябва да одобрят отпадането на визите за турски граждани, за да може тази част от договорката да влезе в сила.
От ЕК обявиха, че работата с Анкара по изпълнението на поставените изисквания продължава. Ежедневно се провеждат видеоконференции между представители на ЕК и турските власти, на които се обсъждат останалите неосъществени условия, но според европейски източник от 4 май насам не е изпълнено нито едно от тях.

Междувременно турският министър, отговарящ за евроинтеграцията Волкан Бозкър, заяви вчера пред НТВ, че Анкара не може и не трябва да променя закона за борба с тероризма и ако това блокира либерализацията на визите, ще бъде крайно нелоялно от страна на Европа. Това е едно от петте неизпълнени условия, поставени от ЕС за отпадане на визите. „Този закон няма никаква връзка с отпадането на визовия режим и поправките в него са невъзможни… Ако Европа поставя пред нас това изискване с очакването и съзнанието, че ние не можем да се справим с него, вече не може да се говори за добросъвестно отношение към Турция…. Ще преразгледаме споразумението за бежанците, подписано с ЕС“, предупреди Бозкър, който вчера беше в Страсбург, където тече пленарна сесия на ЕП и късно снощи трябваше да бъде обсъждана договорката между ЕК и Турция за спиране на бежанския поток. Министърът също така изтъкна, че обещаният транш от 3 млрд.евро европейска помощ за бежанците все още не е преведен.

СТАТИСТИКА

Рекордните 40.8 млн. души са били принудени да напуснат домовете си през 2015 г. заради въоръжени конфликти, съобщи международният Център за наблюдение на вътрешното разселване, цитиран от информационните агенции. Половината от бежанците са от Близкия изток – Сирия, Йемен и Ирак. 8.6 млн. са новите вътрешно разселени лица в резултат на въоръжени конфликти. „Това е най-големият брой, регистриран някога. Тези хора са двойно повече спрямо бежанците по света“, отбеляза Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия съвет за бежанците, който е част от центъра.