неделя, 15 май 2016 г.

Стартита "Маратон Варна "

Снимка: "Таралеж"
Първият лицензиран маратон стартира преди минути във Варна, предава репортер на "Таралеж".

Първите атлети потеглиха по трасето на Маратон Варна в 9.30 ч., а дистанциите са 2 км, 8.4 км, 16.8 км и класическото разстояние на 42.195 км. Стартът и финалът на маратона са на едно от най-красивите места във Варна – площад „Независимост“ до Операта, а трасето от пет обиколки по 8.4 км преминава през пешеходната зона покрай Фестивалния и конгресен център и навлиза в зеленината на уникалната Морска градина.

Само за три месеца организаторите свършиха огромна работа, като трасето бе лицензирано, а Европейската атлетическа асоциация даде категоризиция по системата „Рънинг фор ол“ за качествени европейски шосейни бягания. В България само маратоните на София (3 звезди) и Плевен (3 звезди) имат лицензирани трасета и са със спецификация от европейската атлетическа централа и Българска федерация лека атлетика.

Снимка: "Таралеж"
Маратон Варна и Световният ден на предизвикателството ще се проведат в един и същи ден. Успоредно със старта на маратона стартира и програмата на Световния ден на предизвикателството, която включва много спортни занимания и демонстрации.

Организаторите са осигурили и много призове за участниците в масовите бягания. Първите 40 финиширали в тях ще получат предметни награди – спортни сакове, анцузи и др. Освен към аматьорите, маратонът на Варна предлага и много добри условия и примамливи бонуси за професионалните бегачи с рекорден награден фонд от 50 000 лева – разбит в 44 индивидуални парични награди на 8.4 км, 16.8 км и 42.195 км. Стотици любители вече са се записали на различните дистанции, а представители от над 15 страни от различни континенти ще бягат във Варна.

Професионални атлети от най-силните нации в бяганията (Кения, Мароко, Италия, Русия и др.) ще спорят за наградите на маратона. Някой от най-добрите български бегачи също са се записали.