четвъртък, 19 май 2016 г.

Бизнесменът и кандидат за президент Веселин Марешки се оплака от натиск

/Таралеж/ Бизнесменът Веселин Марешки излезе с обръщение във връзка с опожарен автомобил на консултант на VM Petroleum и поредните отказани доставки на горива за компанията, съобщиха от прессофиса му.

"Натискът върху г-н Марешки, близките и приближените му, продължава, и то с най-непочтени средства", се казва още в информацията.

"Поводът да напиша тези редове е извратената форма на натиск, която търпя в последните седмици, месеци и, буквално, дни. Очевидно - за да бъда притеснен, уплашен и изхвърлен от пазара и вероятно - от надпреварата за Президент на Република България", се казва в позицията на Марешки.

"Преди няколко дни, брутално беше опожарен личният автомобил на наш бизнес консултант в петролния ни бизнес - човекът, който ни помогна да навлезем силно и стабилно на пазара на горивата. Инцидентът е станал на платен паркинг. Тоест очевидно извършителите са знаели какво правят и са го планирали. Не знам дали да третирам това за "предупреждение" или "заплаха"", пише бизнесменът.

Ето и останалата част от обръщението на Веселин Марешки:

ОБРЪЩЕНИЕ
на Веселин Марешки - бизнесмен, общественик, кандидат за Президент, обикновен гражданин на Република България

Уважаеми Българи,
Уважаеми представители на медиите,
Уважаеми политици,

До преди известно време живеех с усещането, че България, като член на Европейския съюз, е една сигурна и стабилна държава. Да, знаех, че в тази страна има корупция, има злоупотреби, има безпринципни решения, че се използват полузаконни и направо незаконни средства за натиск върху "непослушните", но не смятах, че нещата са достигнали до най-крайната форма на тези методи. Методи, с които се вменява послушание на хората, втълпява им се, че могат да живеят само по безпринципните правила на силните на деня, а не по истинските правила на морала и тези описани в законите на Република България. Всеки, който може да постигне нещо повече и се явява заплаха за системата, всъщност всеки, който си покаже малко главата над останалите, или пък се бори за справедливост, за добруването на хората, за спазването на закона, бива посечен. По един или друг начин.

Поводът да напиша тези редове е извратената форма на натиск, която търпя в последните седмици, месеци и, буквално, дни. Очевидно - за да бъда притеснен, уплашен и изхвърлен от пазара и вероятно - от надпреварата за Президент на Република България. Преди няколко дни, брутално беше опожарен личният автомобил на наш бизнес консултант в петролния ни бизнес - човекът, който ни помогна да навлезем силно и стабилно на пазара на горивата. Инцидентът е станал на платен паркинг. Тоест очевидно извършителите са знаели какво правят и са го планирали. Не знам дали да третирам това за "предупреждение" или "заплаха".

Обърнете обаче внимание - навлизането ни спести на домакинствата между 600 и 1200 лв. годишно. Това си е една семейна почивка. Малки и средни фирми пестят между 10 и 100 000 лв. годишно, само от разликите в цените на горивата и нивата, които сме предизвикали. Ефектът "Марешки", както го нарекоха медиите, на месечна база се равнява на около 100 милиона лева спестени средства. Пари, които остават в българските домакинства и бизнес и дават допълнителен живец на икономиката. Пари, мародерствани до момента от гърба на и без това бедния българския гражданин.

Очевидно нашият начин на работа не е изгоден за картела и монопола, защото в началото на тази седмица за пореден път да ни спират доставките на горива. В база, брандирана със символите на "ЛУКОЙЛ", намираща се на територията на бившия завод "Плама" в Плевен, наш камион е получил отказ на 17.05.2016 година да бъде зареден. При предплатена доставка от наша страна още предишния ден и направена (и потвърдена) заявка два дни по-рано. И този отказ в склад, брандиран със символите на компания, която искаше публично да обявя кои са ми доставчиците.

Да. На картелите и монополите не им е изгодно българските граждани да купуват гориво на истинските, нормални цени. Да, свикнали са да ограбват българските граждани и да печелят милиарди, докато хората изнемогват. Но дали ние ще позволим да бъде така винаги? Дали ВИЕ ще позволите да бъде така винаги?

Ще позволите ли да ви мародерстват ежедневно с цените на горивата, на тока, с хранителните стоки, с други продукти от първа необходимост?
Аз и хората около мен изпитват всеки ден на гърба си натиска, за да спрем. Да не казваме... Не - да не ПОКАЗВАМЕ истината! Натиск, който отдавна е преминал границата на добрия тон, и който не признава нищо - дори човешкия живот. Ние обаче няма да спрем. Знаем през какво сме тръгнали и какво може да ни сполети. Но ще покажем истината и ще помагаме на хората.

Във вторник започнахме кампанията "Чиста и свята" и раздадохме образите на националните ни герои Ботев и Левски на 380 деца в София. Вдъхнових се от блясъка в очите на малчуганите, от желанието да познават историята ни и да попиват знания. Разказах им как тяхната Свобода днес е Знанието. Дали бях прав? И дали в днешна България е по-ценно да си знаещ и талантлив, или - да си с връзки, нахален, напорист, но раболепен към силните на деня.

Споменете си кой от политиците ви е обещавал нещо и го е направил? Кой не ви е лъгал? Ние сме избрали друг път. Пътят на истината. Пътят на действието. Ние няма да ви обещаваме. Ние действаме. Доказахме себе си с цените на горивата, ще докажем себе си и с последващите си действия.

Аз и моят екип ви молим само за едно. Вгледайте се в огледалото и си кажете - искате ли случващото се в нашата държава да продължи, искате ли да бъдете мародерствани, лъгани, ограбвани, задушавани, обезличавани като нация или искате да бъдете нормално живеещи в просперираща страна. Помнете - днес ние сме на мушката, но утре неудобните може да сте вие. Днес може да се чувствате добре, навеждайки глава и спасявайки се от ятагана, но утре вашите деца също ще живеят в тази държава.

Ние няма да спрем!
Подкрепете ни и вие, за да спрем безобразията, за да живеем нормално!
Подкрепете ни, за да пребъде България!
Бъдете силни. Бъдете истински. Бъдете свободни.
До скоро. До 2 юни!
Искрено Ваш,

Веселин Марешки,
един от тези, които не искат да бъдат ограбвани