петък, 27 май 2016 г.

Савченко готова за президент

/Таралеж/ 

Освободената от Русия Надежда Савченко е готова да стане президент на Украйна, ако хората поискат това. Военният пилот даде пресконференция на родна земя, след като бе разменена за руски затворници с Москва и така излезе на свобода след 2 години.

Савченко бе осъдена на 22 години затвор за убийството на двама руски журналисти в Донбас през 2014-та година, но твърди, че е невинна и делото е изцяло политическо. В нейна защита имаше протести и изявления на западни дипломати, а сега тя бе посрещнаха като национален герой в Киев, основно заради острите и антикремълски позиции.


На фона на очакването да се възползва от личния си рейтинг, Савченко изрази съмнение, че украинците ще я подкрепят на избори. „Обичам да летя. Но, ако се налага, ако е полезно за Украйна, бих станала президент или влязла в политиката", изтъкна тя и се обяви за преговори с проруските сепаратисти в източната част на страната.

Изявлението й вероятно ще има отражение в Украйна, където политическата система е разкъсана от войната, икономическата криза и обвиненията в корупция на управляващите.

Савченко изрази желание да се върне на работа в армията на Украйна. Военнослужещата била готова да отиде и на бойното поле, ако там започне "люта битка", и да застане в първите редици.