четвъртък, 19 май 2016 г.

Мистерията с пътниците на изчезналия египетски самолет

/Таралеж/Самолет на авиокомпания "Иджипт еър" с 66 пътници на борда изчезна от радарите тази сутрин, предадоха осведомителните агенции.

Машината "Еърбъс А320" излетяла от Париж за Кайро малко преди полунощ.

„Самолетът се е намирал на височина от 11 000 метра. Изчезнал е преди навлизането във въздушното пространство на Египет, на 80 километра преди границата”, се казва в съобщение на "Иджипт еър".
Машината изчезнала 20 минути, след като навлязла във въздушното пространство на Гърция. Екипажът съобщил само за задимяване.  Сигнал за бедствие не е подаван.

В самолета пътуват 66  души - 56 пътници и 10-членен екипаж.

На борда били 15 французи, 30 египтяни, двама иракчани и по един гражданин на Великобритани, Белгия, Кувейт, Саудитска Арабия, Судан, Чад, Португалия, Алжир и Канада.

По-късно стана ясно, че на борда имало трима охранители, което е твърде странно за такъв полет..

Самолети на египетските ВВС започнаха да издирват изчезналия "Еърбъс".

Присъствието на трима служители на сигурността на борда не е обичайно за рутинен полет, коментират експерти.

Те намират също за странно защо всички данни от автоматичната апаратура на самолета прекъсват на тази височина, съобщи Си Ен Ен. Нормално е респондерите да предават как той пада.

Последната катастрофа с египетски самолет бе през май 2002 г., когато "Боинг-737" се разби във височина близо до международното летище на Картаген в Тунис, убивайки 14 човека.

На 31 октомври 2015 г. руски "Еърбъс А321", пълен с прибиращи се туристи, се разби след излитането си от египетския курорт Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Загинаха всички 224-ма души на борда. По-късно стана ясно, че служител на летището в Шарм ел Шейх е поставил бомба в машината. Чичо му бил привърженик на ""Даеш". /Таралеж/