неделя, 15 май 2016 г.

Украйна спечели Евровизия с песен срещу Русия

Украйна спечели Евровизия 2016 с песента "1944". България, представена от Поли Генова с песента “If love was a crime”, завърши на 4 място. Това е най-добрият резултат на страната ни досега, през 2007 г. Елица и Стунджи се класираха пети с песента "Вода".

Джамала, която победи, е татарска певица от Кримския полуостров. Нейната песен предизвика полемика дали е редно да се състезава, защото текстът на творбата й е меко казано политически обременен, което е забранено за конкурса.

Песента разказва за изселването на 380 000 кримски татари по заповед на Сталин в Централна Азия заради подкрепата им за Нацистка Германия през Втората световна война. Смята се, че почти половината от тях умират по пътя към Азия, като на наследниците им е позволено да се върнат в Крим едва след краха на Съветския съюз.

Въпреки че в текста никъде не се споменават конкретни исторически факти, нито съвременни такива, посланието е повече от ясно.

"Песента описва точно това, което преживяваме в момента в Украйна", заяви бившата победителка от Евровизия и един от членовете на журито, гласували за Джамала - Руслана.

Част от песента гласи: Когато непознатите дойдат... / те идват в твоя дом, / избиват ви всички / и казват, / Ние не сме виновни, / не сме винови. / Къде ви е умът? / Човечеството плаче. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души. / Можем да построим бъдеще, / където всички хора да са свободни / да живеят и обичат. / Най-щастливото време. / Къде е сърцето ви? / Човечество, надигни се. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души.

Правилата на конкурса забраняват песни с политически смисъл да се състезават, като досега няколко такива са били изключвани от състезанието.



България зае четвъртото място в общото класиране със 180 точки от зрителите и 127 от професионалното жури. Малко преди старта на финала Генова пусна видео обръщение към своите фенове и българските политици.



България беше на финал на Евровизия и през 2007 г., когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов (Стунджи) се класираха на пето място.



ВИДЕО