четвъртък, 26 май 2016 г.

Борисов за Ердоган: Тежък характер, но ме уважава

/Таралеж/ 

Премиерът Бойко Борисов умело отклони темата дали турският президент Реджеп Тайп Ердоган се бърка във вътрешните работи на България, но вместо това реши да му даде психологическа характеристика.

"Ердоган е много тежък характер, с него се работи много тежко и не става въпрос само за нас. Освен това така е взел властта и така се е организирал, че е невероятно силен. Така си говорихме и с канцлера Меркел- два дни сме тук (в Турция - б.р.) и така и не видяхме новия премиер", разказа Борисов в интервюто си пред Нова тв.

Важното обаче било, че Ердоган го уважава.

"Ние с него имаме такива отношения, има уважение към мен и това, което поеме като ангажимент към мен, го изпълнява", обяви премиерът ни. Като даде за пример поетите обещания за българската църква и метоха в Истанбул.

"В една вечеря приятелска с Ердоган го хванах натясно и върнаха метоха, църквата и го ремонтира турската държава", каза Борисов.

Освен това Ердоган удържал думата си и за нещо много важно- за бежанския натиск по границата.

"Не издевателствайте над мен", така отреагира Борисов на поредното питане на водеща Ани Цолова. "Ясно казах за нашите отношения".

Според него един ден историята щяла да се произнесе за разрешаването на бежанския проблем.

"Това, което стана в Гърция беше планирано да стане и в България", каза премиерът. След това уточни, че все пак има предвид не планиране, а предпоставки. "Огромните незаселени територии в Странджа са много по-добро място от гръцките острови. Не мога да кажа, че беше планирано, но се търсеше най-слабото звено", уточни той.

И обобщи:

" С една дума ние успяхме до този момент и затова се надявам, че нашите отношения с Ердоган са такива, че си спазваме думата, въпреки всичко, което се говори."

Борисов обясни, че отчита сега като грешка, че след отстраняването на Лютви Местан от ДПС огласил свой разговор с тогавашния турски премиер Ахмет Давутоглу. "Не бях оторизиран да огласявам разговора ни", каза той.

"Нека да не дърпаме дявола, има си роля на Меркел, Туск, Шулц, кой ли не, толкова началници има в Европа, нека ние си запазим нашите отношения с Турция", заключи в характерния си стил българският премиер.

Не ми е нужна помощ в отношенията с Русия
Той коментира и другата геополитическа тема- отношенията с Русия.

Според него за Москва щяло да бъде по-удобно да има някоя русофилска партия на власт - има поне 3-4, отбеляза Борисов.

"Намирането на газ и петрол безспорно е в ущърб на икономическите интереси на Русия. Аз на Путин съм го казал лично - това е българският интерес. Колкото и да е неприятно нещо, го разбираш. Но броят на руските туристи два пъти се е качил.  Опитахме се да нормализираме отношенията. Днес той е в Атина, на 1 юни се разбрахме с Ципрас (гръцкия премиер Алексис Ципрас - б.р.) да дойде да ми каже как вървят нещата. Не ми е нужно никой да ми помага евроатлантически или в отношенията с Русия, разясни още той.

"Ако проруски партии, каквито са декларирали поне три.-четири са на власт, много по-лесно ще вървят преговорите с България. Но руснаците се убедиха, че е по-добре да правят отношения с хора, които са принципни, а не такива, които ще ги лъжат, че правят големи шлемове (големият шлем е запазена марка на президента Георги Първанов-б.р.), каза още Борисов.