петък, 6 май 2016 г.

Президентът: Политиците да са патриоти, а не криворазбрани националисти

Политиците трябва да бъдат патриоти, да обичат родината си, а не да бъдат криворазбрани националисти. За това призова президентът Росен Плевнелиев в словото си пред парада за Гергьовден и Деня на храбростта и Българската армия.

„Каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти, да подкрепи принципите, да даде път на дипломацията, а не на оръжието. Смисълът на политиката не е да бута граници, а да ги опазва”, каза Плевнелиев.

Според него "историята ни е богата на примери как народ и армия заедно отстояват правото на самоопределение и самостоятелно съществуване на българската държава."

Държавният глава изброи подвизите на войниците от Българската армия, опазили знамената ни. И припомни, че народът пази спомена за тях.

„Сега повече от всякога е нужна адекватна оценка на събитията и причините, довели до тежки конфликти в миналото. За първи път след Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско”, каза още държавният глава.

Според него Министерският съвет и Народното събрание трябва да продължават да подкрепят усилията на Министерството на отбраната до пълното изпълнение на плана на развитие, като се отдели необходимият ресурс за това.

„На фона на огромния брой кризи около нас България пази границите си и отстоява правата си. И получава признанието на партньорите си. Страната е надежден и предвидим партньор на международната сцена”, смята президентът.