петък, 13 май 2016 г.

България заплашва да блокира споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада

България днес предупреди, че може да блокира споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада, ако последната продължи да изисква входни визи за български граждани.

"Ние имаме затруднения да подкрепим споразумението, без да е решен въпросът за визовата реципрочност между Канада и България и Румъния", каза постоянният представител на страната ни в ЕС Димитър Цанчев по време на Съвет по външни работи (търговия) днес в Брюксел. "Срокът за вдигане на визите изтече, а решение няма".

"Българският бизнес не може да се възползва от споразумението с Канада, ако визите останат", добави той. "Канадското правителство трябва да покаже ясен времеви ангажимент за отмяна на визите".

На 12 май Eвропейската комисия помоли държавите-членки и Европейския парламент до три месеца да й кажат трябва ли според тях ЕС да въведе входни визи за граждани на САЩ, Канада и Бруней. Формално Комисията има правно основание да направи това, защото на споменатата дата изтече крайният срок,  който ЕС даде на тези страни да премахнат визите за европейци, както той ги премахна за техните граждани. Но те не го правят за всички страни на ЕС.

В такъв случай законодателите на ЕС са делегирали на Комисията правото да върне временно визите за гражданите на трите държави, докато не бъде постигнат напълно реципрочен безвизов режим. Комисията реши да не се възползва от това право, отчитайки възможни ответни мерки, които САЩ и Канада могат да предприемат спрямо повечето европейски страни, за които вече са отменили визите, както и от евентуални отрицателни икономически последствия - например намаляване на американските туристи в Европа.

България е получила подкрепа от Румъния и Хърватия, каза Цанчев. България и Румъния са разпространили писмо, обясняващо искането им за визова реципрочност до всички държави-членки и са поставили въпроса и пред Комисията,  каза той.

Споразумението между ЕС и Канада е договорено, но за да влезе в сила, трябва да бъде ратифицирано. На днешния съвет е имало ориентационен дебат по въпроса, не са вземани решения. Още не е ясно дали ратификацията ще се извърши от всяка държава-членка или само от Съвета на министрите и от Европейския парламент.

Това зависи от начина, по който държавите ще третират решението - като въпрос на само европейска, или на смесена компетентност, т.е. на европейските и на националните институции. Според Цанчев мнозинството от мненията в Съвета сега клони към второто.

Тогава българският парламент би могъл да каже "не", а страната ни може да го направи и в Съвета на министрите, където в този случай за ратификацията трябва единодушие. Ако обаче се реши, че въпросът е само от европейска компетентност, националните парламенти нямат думата, а Съветът взема решението с квалифицирано мнозинство и за блокирането му трябва коалиция на несъгласните с достатъчен дял от гласовете.

България не отправя подобно предупреждение за договаряния в момента Трансатлантически пакт за търговия и инвестиции (ТПТИ) със САЩ по две причини: преговорите  по него още не са приключили и отпадането на американските визи е въпос на политическо решение на Конгреса,а не на администрацията както в Канада, каза Цанчев. По думите му страната ни  покрива формалните канадски изисквания за отпадане на визите.