събота, 21 май 2016 г.

Във Варна започна Европейската нощ на музеите

Археологическият музей

/Таралеж/ 

Днес отбелязваме дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите”. Тя вече започна от 10 ч. сутринта в Археологическият музей на Варна, а останалите музеи ще бъдат отворени от 18.00 ч. на 21 май до полунощ на 22 май. Очакват ви в Римски терми, музея на Възраждането, Етнографския, Музея за нова история на Варна, Природонаучния музей.

При засилен интерес започна денят в Археологическият музей, предава репортер на „Таралеж“.

Европейската „Нощ на музеите“. е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години се разпространява из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание.

И през тази година Министерството на културата на Република България и Френският институт в София са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането и отбелязването на инициативата.









Експозицията е подредена хронологически, като са показани последователно материали от различните исторически епохи, проследяващи развитието на човешкото общество в продължение на хилядолетия в района на Варна.


Основно внимание е отделено на развитието на град Одесос - Варна - от неговото създаване през Ранната Античност до Късното Средновековие.










СНИМКИ "ТАРАЛЕЖ"