четвъртък, 12 май 2016 г.

Радан Кънев: Борисов съживява БСП, за да управляват заедно

Предупреждавахме ГЕРБ и Борисов че политиката им за динамични мнозинства е глупава. Предупреждавахме ги, а те на три пъти се провалиха в опитите си да има стабилно мнозинство. Това обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Според него трите опита са следните - първо, да има стабилно фиксираното мнозинство, след това да има мнозинството с ДПС, а накрая - да управляват с любим партньор АБВ. Кънев посочи, че дълго време в парламента е работело мнозинство между ГЕРБ и ДПС.

"Поредица от решения за данъци, за НСО, за военното разузнаване, за КТБ и за всичко което е за пари бе гласувано от мнозинство ГЕРБ-ДПС", посочи Кънев.

Според него Борисов си сменял партньорите във властта, за да управлява безконтролно.

"Сега му остава вариант за голяма коалиция с БСП. Искат да ги съживят, за да управляват в следващ парламент", категоричен бе Кънев.

Лидерът на ДСБ направи и любопитен коментар за провала на правосъдната реформа и квотите във Висшия съдебен съвет.

"Казахме че отварят врата към Москва, която няма да могат да затварят. Те обаче избраха да "легнат" на Цацаров през Първанов когато провалиха конституционната реформа", каза той.

Според Кънев фактът, че Първанов и Калфин са говорели съвсем различни неща при оттеглянето на АБВ от управлението показвал, че оставката на вицепремиера на АБВ е дело на Борисов , а не на Първанов.

"Вкараха АБВ насила във властта, защото си ги харесват", каза той.

Според Кънев съпартиецът му Петър Москов е станал говорител на ГЕРБ заявявайки: "или сме с ГЕРБ, или с Кремъл".

"Ако това е анализ на премиера е много сериозно. Този тип мислене е на латинотрафиканти и африкански човекоядци", каза лидерът на тъмносините.

Според него в сегашния парламент има мнозинство от 180 депутати, което стои зад "путинския прокурорски модел". То включвало ГЕРБ, ДПС, БСП и АБВ.

"Образът на Корнелия Нинова като силен лидер на БСП се крепи от Борисов и бившите медии на Пеевски. Две трети в тях са дитирамби за Борисов и една трета за Путин. ГЕРБ тръгват към пропастта", посочи Кънев.

Според него сега комунистите са разпаднати.

"ГЕРБ живее от плашилото БСП. Разделителнтите линии се задълбочават. Единстеният им аргумент е, ако не сме ние, са комунистите и Путин. А всъщност сега БСП не е заплаха за никого", посочи той.

Кънев посочи и че не виждал желание за връщане на ДСБ в управлението.

"Борисов плаши с хаос и избори, а те ще се дължат именно на непростимите грешки на Борисов", добави той.