сряда, 25 май 2016 г.

Бъчварова: Патриотите са най-големият партньор на ГЕРБ

/Таралеж/ 

Промените в Закона за МВР ще влязат до седмица, но реформата вътре твърдо ще продължи. Антикорупционният закон е необходим и трябва да бъде гласуван.

Това каза тази сутрин вицепремиерът и МВР министър Румяна Бъчварова в интервю пред БНР.  На въпрос - превърнал ли се е ПФ в най-важният коалиционен партньор на ГЕРБ за предстоящите гласувания, тя отговори:

В момента това е така, защото това е най-голямата група, която ни е партньор. Все пак има една група от Реформаторския блок, за която ни е трудно да кажем дали още е в коалицията или не е – според тях не е, но не е излязла от групата.

Когато съставихме това правителство и това мнозинство, имаше общо разбиране, че заради широкия формат на тази коалиция всяка партия може да гласува в рамките на своето политическо виждане. Това е нормалната среда на парламентаризма – да се подкрепят предложенията по същество, когато имат основание, каза Бъчварова.
Тя поясни, че споразумението между България и Турция за реадмисия (връщане на мигранти, б.р.) е документ, извън условията на общата декларация между ЕС и Турция.

Внимателно следих изявлението (на Ердоган – б.р.). Турция поставя условие, че ако нейното изискване за визовата либерализация не бъде прието, ще има суспендиране на документи, европейски, но без да се пояснява дали става въпрос и за двустранните споразумения. Съдейки по изключително конструктивния диалог, който сме имали в последно време с турската страна, надявам се това да не се случи.

В това, че в новото турско правителство не е сменен министърът на външните работи тя открива "знак за продължаване на политиката".
Според МВР-министъра ние следим ситуацията по границата и имаме готовност да променим организацията. Бъчварова нарече изграждането на защитното съоръжение "една изключително добра защита" и подчерта, че то е към своя край.

Бъчварова припомни, че е изградено добро сътрудничество с армията, както и постоянно назначени служители на Гранична полиция, което ще доведе до намаляване броя на командированите от МВР.



Спад на броя на мигрантите


Според вицепремиера общият брой на установените нелегални мигранти е с около 30% по-нисък от миналата година.

Ставащото в Идомени е резултат от политиката на Гърция да не оставя на едно място големи групи мигранти. На практика Балканският маршрут е затворен към този момент, но процесът може да се обърне, а хората търсят път към Европа през най-уязвимите точки на защита на външните ѝ граници, допълни министърът.