събота, 21 май 2016 г.

Любопитно: Тайни места, където никога няма да ни пуснат

/Таралеж/ 

"Бохемска Гора", лагерно място с площ 10.9 кв.км., намиращо се на... Бохемиан Авеню в Монте Рио, Калифорния. Принадлежи на частен мъжки клуб за изкуства, със седалище в Сан Франциско, сдружение на най- властните мъже в света, които посещават гората в средата на юли всяка година, за да изпълнят езически ритуал в подножието на гигантска сова, облечени в роби и напяващи заклинания.

Бохемският клуб получава твърде малко отразяване от пресата от неговото основаване през 1872 година. Въпреки че самият Клуб е забулен в тайна, по-голямата част от това, което се случва в Гората е до известна степен документирано; изглежда да е смесица от Американския летен лагер, мощен древен езически ритуал и класическия гръцки симпозиум. Гръцкото езичество е определено съставна част с поредица от "Горски пиеси", наречени "Шумна веселба" ("High Jinks") и "Тиха веселба" ("Low Jinks"), изпълнявани в Клуба.

Известни Бохемци:
Джордж Х. Буш, Джордж У. Буш, Роналд Рейгън, Хенри Кисинджър, Каспър Уайнбергер, Дик Чейни, Малкъм Форбс, Стивън Бечтел, Джеймс Бейкър, Дейвид Рокфелер, Том Джонсън, Уилям Рандолф Хирст Джуниър, Джак Хауърд, Чарлс Скрипс, Уолтър Кронкайт.

Тайният архив на Ватикана

Този архив е световноизвестен, но само няколко човека имат достъп до него. Обикновените хора могат да прегледат документи от архива, но само със специално разрешение, като служител изнася необходимия документ за разглеждане. Достъп до тайната зала обаче няма.

Представете си власт, неподвластна на избори, институция по могъща от всяко правителство, държава над всяка друга и властник, приемащ себе си за богоизбран. Да, досещате се – това е Ватикана. Какво обаче крие тази държава в своите архиви. Отговор на този въпрос може би не би могъл да ви даде нито един изследовател документалист и си има причина за това.

Архивите на Ватикана са едно от най-добре охраняваните документални хранилища в света. Не би било преувеличено да твърдим, че съдържанието му е с по-голяма потенциална стойност за световната история и политика, отколкото които и да е златен трезор или оръжейна технология, познати ни днес и в миналото.
Въпреки че съществува едва  от 1929 г. като отделна държавна единица  и има само 1000 души население, Ватиканът е най-влиятелната политическа и религиозна институция, която светът е познавал.

Това влияние е в абсолютна сила и днес в началото на 21 век. В своите архиви тази малка на пръв поглед държава съхранява тайни.
За да ограничи конспиративните теории и да докаже несъстоятелността им, ежегодно във Ватикана се допускат хиляди учени от цял свят за изследвания по различни теми.

Проблемът обаче е, че нито един от тях не е допускан лично да разгледа архивите и специалната каталожна система. Може да се каже, че въпреки достъпa  и обявената от Ватикана отвореност към всякакви научни търсения, информацията която се разкрива е нищожна.

Това е така поради факта, че всеки допуснат в читалнята на архива има достъп до голяма част от документацията, условието за достъп обаче  е да знае точно какво му трябва. Сами се досещате, че при такъв достъп е почти невъзможно да се открие нова информация, защото за да получи човек достъп до нея, той първо трябва да знае, че съществува такъв документ и той е съхраняван във Ватикана.
Въпросът какво все пак се крие в архивите и защо има такова интересно ограничение по отношение на достъпa до определени документи остава неизяснен. Друг интересен факт е, че личният архив на всеки папа се държи в категория строго секретно цели 75 години след смъртта му.

При такива обстоятелства например някой заблуден учен ще има достъп до личната кореспонденция на папа Йоан Павел II  чак през 2080, а до някои от писмата на сегашния папа чак след един век. Интересно е какви ли грехове опрощават светите отци, че никой жив днес да не може да прочете макар и един ред. Интересно, не мислите ли?

Накрая можем да се заключи, че колкото и либерално да подхожда към търсещите отговори, Ватиканът все пак има много тайни, които някои хора не биха искали да знаете.

Межгорие- засекретеният град

На 140 км югоизточно от Уфа в планината Урал се намира секретният град Межгорие. Това е град от затворен тип, един от многото в СССР. Градът се намира под връг Яманту и е основан на 19 юни 1979 година с указ на КПСС. Тогава района е обявен за природен резерват. Условията на работа в този високопланински край са такива, че година работа тук се равнявала на година и половина при нормални условия. Серия от укази на тогавашната съветска власт устройва жителите на този град финансово, но града става затворена териториално- административа единица. Межгурие се намира в подножите на планина. САЩ са подозирали, че върхът на тази планина е огромен таен ядрен комплекс или бункер. Наблюдавани са големи изкопни работи до края на 90-те години след разпадането на Съветския съюз. Руснаците дават много и различни обяснения за връх Ямантау. Някои от тях са , че е мина, руската съкровищница, склад за провизии и бункер за опазването на лидерите в случай на ядрена война. След перестройката статута на града продължава да е непроменен, а към този момент в град аживеят около 20 000 човека, но това са неофициални данни. С дотации от страна на Русия се поддържа близо 70 % от бюджета  засекретеният град. Всички в града работят в ФГУП «Управление строительства № 30, което се занимава с изкопни и стройтелни дейности под земята.
В планината Ямантау няма рудници, а истински подземен град. Повечето строители, участвали в работите, са дали клетва да не разгласяват информацията.
Строителството на подземната база в Ямантау е започнато в съветските години, обекът е разработен и построен със силите на Строително управление – 30, подведомствено на министерството на отбраната. Управлението е базирано в Белорец-16, така по-рано се е наричал град Солнечный. То строи подземни и наземни обекти и съоръжения, изгражда големогабаритно подземно строителство. В своята сфера УС-30 е една от големите строителни организации.
Работата по строителството на подземния град е завършена някъде към 2002 г. (времето на честите визити на Путин в Абзаково). Оттогава датира и засилената охрана на обекта.
Предвидено е в града да живеят 300 хиляди души (за пример в Магнитогорск живеят 400 хиляди души, в Екатеринбург – 1,5 млн.).
Официални обяснения за това с каква цел в Ямантау е построен и досега се поддържа секретен подземен обект, заради какво се предприемат такива безпрецедентни мерки за сигурност, досега никой не е дал.

Трезорът, в който се пази рецептата на Кока-кола

Повече от 125 години Кока-кола пази в тайнa рецептата на газираната напитка. Въпреки, че до корпоративния музей на компанията в Атланта е разрешен достъпа на любители на безалкохолната напитка, ултра-тайната формула от 1886 година се пази строго в метална кутия във високотехнологичен трезор, достъпа до който е строго забранен.




Ексклузивния клуб 33 на Дисни в САЩ

Мислите си, че Дисниленд е за деца и там алкохолът няма място? Не само, че Дисниленд има лиценз за продажба на алкохол, но и той влиза в сериозна употреба щом мястото затвори за посетители и частните партита започнат. Има едно място в Дисниленд, където винаги алкохолът се лее - Клуб 33.
Това е частен клуб в сърцето на площад Ню Орлеанс в Дисниленд. Входът се намира точно до ресторант Синьото езеро на улица Роял 33 и на вратата има табелка с номер 33. Таксата за вход варира между 10 и 30 хиляди долара, а "златното" членството включва и паркинг. Ако искате да станете член ще трябва да се запишете в списък с чакащи, а вашият ред ще дойде най-малко след 14 години.