сряда, 25 май 2016 г.

Савченко към украинците: Оцелях благодарение на вас

"Искам да благодаря на всички, които ми желаеха доброто, защото оцелях благодарение на вас."

Това бяха първите думи на украинската жена пилот Надежда Савченко, която днес се завърна в родината си.

"Искам да благодаря на тези, които ми желаеха злото, защото оцеляхх напук на тях. Искам да благодаря на тези, които бяха равнодушни, защото не пречеха. Благодаря на всички", продължи тя.

Савченко, осъдена в Русия на 22 години лагер, бе докарана със самолета на украинския президент Петро Порошенко от руския град Ростов на Дон. Тя слезе боса от самолета и така се появи пред очакващите я журналисти.
Савченко бе разменена срещу руските военни Евгений Ерофеев и Александър Александров. Двамата бяха осъдени в Украйна съответно на 14 и 13 г. затвор. Тази сутрин те подадоха молба за помилване.
Военнослужещата бе предадена на украинската страна въз основа на договор между Москва и Киев. Той предвижда двете страни да си предават взаимно осъдени лица за по-нататъшно изтърпяване на наказанията. По същата причина Украйна предаде двамата руснаци.

Първоначално дори бе съобщено, че самият Порошенко е отлетял, за да прибере Савченко. По-късно обаче стана ясно, че той ще я посрещне в Киев. За нея в Ростов на Дон дойдоха президентският прессекретар Владислав Цеголко и зам.-шефката на парламента Ирина Герашченко.
Същевременно от Ростов на Дон в Москва пристигна самолет с освободените от Украйна Ерофеев и Александров.

На летище "Бориспол" в Киев се бяха стълпили десетки журналисти от Украйна и чужбина. Половин чаас след кацането плъзна слух, че Савченко е напуснала аерогарата със специална кола, коато доведе до масово възмущение сред репортерите. То обаче продължи кратко и освободената военнослужеща се появи.

Посрещнаха я майка й Мария и сестра й Вера. Заедно с тях дойде бившата украинска премиерка Юлия тимошенко, сега лидерна партия "Отечество".
Надежда Савченко поиска прошка и от майките, чиито деца са загинали в битките срещу проруските сепаратисти:

"Искам да помоля за прошка от родителите, чиито деца не се завърнаха от антитерористичната операция (така официален Киев нарича офанзивата на армията си в Донбас - б.р.), а аз и досега съм жива. Искам да помоля за прошка всички майки, чиито деца са в плен, а аз съм на свобода. Не мога да върна мъртвите, но съм готова още веднъж да заложа живота ми на бойното поле и ще направя всичко за това всички хора, които са в плен, да бъдат на свобода."

Споразумението за освобождаването и размяната на Надежда Савченко срещу Евгений Ерофеев и Александър Александров било постигнато след телефонни разговори в "нормандски формат" през нощта на 23 срещу 24 май, пише московският в. "Комерсант". В разговорите участнали президентите Владимир Путин на Русия, Петро Порошенко на Украйна, Франсоа Оланд на Франция и германската канцлерка Ангела меркел.

Савченко бе в руски арест от 30 юни 2014 г.

Според прокуратурата на 17 юни същата година тя тайно проникнала в района на позициите на бойците от самообявилата се Луганска народна република (ЛНР), извършила наблюдение и в резултат идентифицирала там шестима цивилни граждани и трима руски журналисти.

Тези данни военнослужещата предала на командира на украинския батальон "Айдар" Сергей Мелничук. Той взел решение споменатият район да бъде подложен на обстрел от гаубици. По време на обстрела Савченко коригирала артилерийския огън. Тогава били убити руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин.
Самата Савченко никога не се призна за виновна. Тя винаги е твърдяла, че е отвлечена в Русия от проникнали на украинска територия агенти на московските служби и че това се е случило преди обстрела, за който я обвиняват.

Савченко бе осъдена на 22 март 2016 г. от съд в руския град Донецк (да не се бърка с украинския град със същото име). Магистратите постановиха 22 години трудов лагер. Те я признаха за виновна за смъртта на журналистите Корнелюк и Волошин. Според съда "поправянето на Надежда Савченко е възможно само в изолация от обществото".

Савченко не обжалва присъдата си, за да бъде върната по-бързо в родинаата си. Минските споразумения за Украйна предвиждат двете страни да разменят помежду си арестувани и осъдени цивилни и военнослужещи.

На 18 април пък в Киев бяха осъдени Евгений Ерофеев и Александър Александров. Те получиха съответно 14 и на 13 години затвор за съдействие на дейността на терористична организация и за участие в терористичен акт. И двамата са от Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Генщаба на руската армия.
Ерофеев и Александров бяха задържани в Луганска област в Украйна през май 2015 г. Макар да признаха, че са руски военнослужещи, от военното министерство в Москва първо опровергаха твърденията, а по-късно заявиха, че в момента на ареста те вече са се уволнили от редовете на армията.