понеделник, 16 май 2016 г.

Плевнелиев на официално посещение във Ватикана

Аудиенция при папа Франциск предстои на президента Росен Плевнелиев. По време на официалното си посещение във Ватикана той ще се поклони на светите за българите места в Рим по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

На две годишнини е посветена визитата на държавния глава във Ватикана. През 852-889 г. княз Борис провежда преговори с папа Николай които поставят в исторически план началото на дипломатическите отношения между България и Ватикана. 2016-а е годината, в която се навършват и 1100 години от успението на свети Климент Охридски.

В рамките на официалното си посещение българският президент ще проведе среща с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. В Рим Росен Плевнелиев и водената от него делегация, в която са включени ръководители на духовни и културни институции и народни представители, ще отдадат почит пред гроба на свети Кирил в базиликата „Сан Клементе", както и пред гробовете на папа Йоан Павел II, на папа Йоан ХХIII и на св. Петър.

Държавният глава ще посети църквата „Св. Павел ала Регола", която е предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица и ще положи цветя пред паметниците на Иван Вазов и на капитан Петко Войвода.