понеделник, 6 юни 2016 г.

Дипломат № 1 на Виена: Бежанците да бъдат интернирани на острови

/Таралеж/ 

Бежанците да се залавят още в Средиземно море и да се интернират на острови, примерно на Лесбос, откъдето да ги връщат в родината им.

Тази крайно остра позиция изразява австрийският външен министър Себастиан Курц от дясната Народна партия пред в. "Ди Пресе".

Висшият дипломат бил решен на всичко възможно, за да спре нелегалната миграция към Европа. Трябвало да бъде безпощадно ясно, че спасяването на давещи се не означавало, че се издава билет за Централна Европа.

Бежанци, които не идвали в Европа по легален път, са проиграли шанса да получат убежище. В най-добрия случай те трябвало незабавно да бъдат връщани в родината им. Ако това се окажело невъзможно, то тези хора трябвало да бъдат подслонени в общежития, най-добре на някой остров. От там да се организирало репатрирането им.

"Ако някой е принуден да е на остров като Лесбос и няма шанс да получи убежище, той по-скоро ще е готов доброволно да се върне в страната си, отколкото онзи, който е настанен в жилище във Виена или в Берлин", заявява министърът.

Той критикува европейците, че не отпускали достатъчно хуманитарна помощ за кризисни райони.

Виновни за стотиците издавени в Средиземно море били европейските политици. Курц предлага Европа да вземе за пример австралийския модел. Сега в Австралия не пристигали нелегални мигранти, нямало удавени край бреговете й.

Той припомня, че те се пазят от бойния флот, който не допуска лодки с бежанци да приближат крайбрежието. Ако все пак мигранти успеят да влязат в страната, те се настаняват в лагери на малки острови в Индийския и Тихия океан. Курц пропуска да спомене, че правозащитни организации от цял свят, включително местни такива, подлагат на остра критика подобна практика.

Позицията на австрийския външен министър беше разкритикувана от съуправляващите социалдемократи, дори и от политици от крайно дясната Свободна партия, предаде агенция АПА.

Генералният секретар на Свободната партия и евродепутат Харалд Вилимски окачестви казаното от Курц като "връх на ненадеждността и лицемерието на Австрийската народна партия".

Социалдемократката Сандра Фрауенбергер, която завежда ресора по интеграция към общината във Виена, заяви:

“Преследвани хора имат право на закрила. Със създаване на лагери за интерниране на острови пред границата на Европа бихме отменили това право.”