събота, 4 юни 2016 г.

Владика Антоний: Искаха ни 120 000 евро за участие във Всеправославния събор

/Таралеж/ 

Св. Синод напълно категорично няма да участва във Всеправославния събор на о. Крит - отменен е полетът с отряд 28, отменени са и резервациите в хотелите.

Това каза тази сутрин Западно и Средноевропейски митрополит Антоний пред бТВ. Той каза, че не е внесена и таксата от 120 000 евро, която БПЦ е трябвало да депозира вчера за събора, но не това е основното.

Основната причина е формализирането на този висок форум, който не дава по никакъв начин диалог. Т.е. - ние трябва да отидем проформа и да гласуване нещо, което нямаме право да дискутираме и да променяме.

Както е известно, голяма част от забележките на няколко от поместните правослъвни църкви са към подготвените предварително документи, които на място няма да се дискутират и променят.

При положение, че ние не можем да дискутираме и да променяме, светият Синод не намира основание да похарчи тези пари, каза западноевропейският владика.

Сред важните въпроси, по които няма консенсус, той посочи тези за отношенията с останалия християнски свят (т. нар. икуменизъм, б.р.)

На критиките от Калин Янакиев, че БПЦ "обслужва отдавнашното желание на руската църква" съборът да не се проведе, Антоний отговори кратко.

Нямам информация РПЦ да е отменила своите резервации.  Всяка автокефална църква взима своите решения самостоятелно.

По повод скандалите около бившия вече предстоятел на храм-паметника "Св. Ал. Невски" - Дионисий, Антоний каза, че зарята на Великден е само формалният повод за отстраняването му. Митрополитът обяви, че има "натрупване във времето" около архимандрита.

Като че ли скандалите в църквата са на мода и са явление, което се котира в българското общестно, каза той.

Западноевропейският владика каза, че в св. Синод има комисия, която ще разгледа всички жалби срещу Дионисий, както и депозирания негов доклад, т.е. -  и двете позиции.

Всичко това е обект на разследване. Жалко е, че по някъкъв начин църквата се олицетворява със съвременната действителност на ниските морални ценности, обяви той.

Не трябва под давление на тълпата и емоционално да бъдат решавани един или друг проблем.

Аз мисля, че архимандрит Дионисий има своите качества, но трябва да си вземе и поуките.

Антоний, който често се включва в еко каузи, каза още че прозвището "зеленият митропорлит" му допада. Самият той ще чисти днес Северния парк с министър Илияна Василева и студенти от Богословския факултет в равмките на иинициативата "Да изчистим България за един ден".

Всеки един човек трябва да подкрепи това и особено БПЦ, която е морален стожер на паството - трябва да подсещат и за нашите задължения към творението. Човекът е венец на творението и трябва да се грижи за него, да бъде добър стопанин.

Най-вече в лицето на БПЦ хората трябва да виждат пример, който да следват.