неделя, 19 юни 2016 г.

На тази дата: 19 юни 1885г. Статуята на свободата пристига в САЩ


/Таралеж/ 

На 19 юни 1885 г. Статуята на свободата, превърнала се по-късно в символ на Америка,
пристига в Ню Йорк като дар от френския народ. Тя има за цел да увековечи приятелството на Франция и САЩ, както и да отбележи вековния юбилей на младата американска държава.

Статуята е изработена от Фредерик Огюст Бартолди, а вътрешната й структура е дело на Гюстав Айфел. Висока е 46 м, а заедно с пиедестала - 93 м.

Статуята е разработка по модела на класическите скулптури от римския период на богинята Либертас и символизира свободата и края на потисничеството, а главата и е увенчана с венец като на Аполон.

Седемте лъча на короната представят седемте континента и седемте морета. Фигурата не е застинала, а е уловена в момент на движение, разнасяща свободата по света. Оригиналното заглавие на статуята е "Свободата, озаряваща света" (La liberte eclairant le monde).

Идеята за даряване на подобна статуя се ражда през 1876 г., но реализацията й отнема почти десетилетие. Пренесена е в Америка, разделена на 350 парчета, сглобена е на място и през октомври 1886 г. е официално открита от президента Грувър Кливланд.

До 1902 г. е ползвана като ролята на фар, а след това продължава да посреща пристигащите с кораб в Ню Йорк.