сряда, 22 юни 2016 г.

На тази дата: 22 юни 1941 г. СССР атакува Добрич по въздух

/Таралеж/ 

През 1941 година Втората световна война е в разгара си. Цяла Европа ехти от картечен и артилерийски огън. В България обаче е спокойно. Въпреки че, заради плана „Марита“ сме принудени да застанем на страната на Хитлер, цар Борис III успява да предотврати кръвопролитията. Дипломатичният му подход успява да върне без кръв в пределите на България заграбената от Румъния Южна Добруджа. А бомбардировките на съюзниците са в бъдещето - „символичната война“ ще стане факт чак в края на годината.

Без да се намираме във война със Съветския съюз и без каквато и да било причина или повод, град Добрич е бомбардиран от съветската авиация. За щастие жертви няма, но населението, което чувства руския народ за най-близък е озадачено. За втори път в рамките на по-малко от 30 години България бива нападната в гръб от държавата, която счита за своя освободителка.
България и СССР не се намират в състояние на война – това ще стане чак на 05 септември 1944. Т.е. бомбардировките са съвсем ненужна и необоснована агресия срещу мирна и добронамерена към Съветския съюз държава.

За съжаление това не е единствената проява на агресия към мирна България. Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника.

България има и други жертви по време на войната. Англо-американски бомбардировачи сеят смърт и разрушения, като само самоотвержеността на българските пилоти предотвратяват по-големи страдания. Жертвите на съюзническата авиация и героизмът на българските пилоти не са забравени, но безпристрастността изисква да признаем, че са станали във „военно“ време. А съветските атаки – те са без предупреждение, без причина, подло и в „гръб“.

14 коментара:

 1. Много безпристрастно, няма що. Не разбрах, как едните са в мирно време и в гръб, а другите във военно. Факт е, че подлите на руснаците са без жертви, както сам пишете, а "редовните" на англоамериканските крепости, изцяло над цивилни обекти са 2000 пострадали само при последната. И ако се приеме цитираната от Вас дата за начало на българско участие, също извън бойни действия. Факт е обаче, че бомбандировките на американските крепости на София, се квалифицират от много историци като военно престъпление. Също и Дрезден, също и Хирошима, също и Нагазаки. И ако бяха спрели там. Но се стига до Сърбия 1999-та. Или болницата в Афганистан на "Лекари без граници".Съжалявам, ако Ви развалям русофобския сайт. Обикновено чета само вицовете. Но когато историята се замазва обикновено е така.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Едни казват русофобски, а други русофилски бил:) За американските бомбандировки много съм публикувал: На тази дата: 20.12.1943г. Днешните ни приятели САЩ и Англия бомбардират за 4-ти път София! Загива българският герой Димитър Списаревски...http://daniivanov.blogspot.bg/2014/12/20121943-4.html

   Изтриване
  2. Миро ! Най-после истината.

   Изтриване
  3. Десет седмици зимата на 41-ва/42-ра Струма с 767 пътници, от които 103 деца е държана в пристанище в Истанбул от английски чиновници, които не дават виза на бягащите от фашизма в Европа евреи. Пътниците са натоварени в Констанца на неизправен кораб с до 20кг личен багаж, като всички ценности са им били конфискувани от митническите власти. По целия път е влачен на буксир. Накрая е изваден от пристанището пак на буксир, обратно в Черно море и зарязан в международни води. Не оправдавам по никакъв начин действията на съветската подводница. Но това си е било чиста смъртна присъда, по един или друг начин. И ме боли за всички тези нещастници, преживели целия ужас, студ, дизинтерия, толкова време.

   Изтриване
  4. Към спорещите: няма дума "бомбаНдировка", освен за кифлите~блондинки.

   Изтриване
  5. "Съэществена забележка", няма що. Пълно е с тъпи копелета без извинение.

   Изтриване
  6. Миро, хайде по-кротко за американските бомбардировки, защото са по изрично настояване на Сталин.

   Изтриване
 2. Замазана история, кайш ? Русофилски сайт да е публикувал това до сега?

  ОтговорИзтриване
 3. Не разбираш ли ? Ами с Америка сме в състояние на война а със СССР не . Какво толкова има за разбиране . Като изреждаш военните престъпления , защо не споменеш и Катинската гора и 22000 полски офицери . Типичен комунистически подход....избиване на интелигенцията и превръщане на един народ в паплач . Да не ти развалям русофилското мислене ама поне да бяха спрели до тук . Ама се стигна до 30000 избити в България по време на червения терор извършен със знанието на окупаторите . Също и братската помощ на Унгария през 56г , братската помощ в Чеухословакия през 68 г. и стигнем до братската помощ в Афганистан през 79 г. Войните винаги са лошо нещо но историята трябва да не се чете едностранчиво . Няма добра война .

  ОтговорИзтриване
 4. Миролюбиво или подло е окупирането на Полша през септември 1939 г. от Фашистка Германия и комунистическия СССР?????? На 27 септември Полша цялата е окупирана и РАЗДЛЕНА МЕЖДУ СССР И ХИТЛЕРОВА ГЕРМАНИЯ. Даже провеждат съвместно парад НА ДРУЖБАТА. Подло или БРАТСКО е анексирането от миролюбивия СССР на трите прибалтийски републики:Литва, Латвия и Естония? Миролюбива ли е Финската война, започната от СССР 1939-1940 г.? Защото Финландия е била Руска колония до 1917 г.СССР трябвало да си върнат островите.
  Другарите социалисти и комунисти в България и русофилите винаги са имали двойни стандарти. Когато СССР и Русия анексират и навлизат в други страни с военна сила е БРАТСКА ПОМОЩ, а другите страни са агресори и окупатори. Истината е една:СССР и сега Русия за ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен23 юни 2017 г., 8:34

   Твърде много глупости пишеш, вземи се запри малко.

   Изтриване
  2. Кое е глупост бе помияр? Кое от написаното не е вярно, кажи? Остава да питаш защо бият негрите.

   Изтриване
 5. Русофилите забравят, че Втората световна война е започната от Германия и СССР със съвместното окупиране на Полша. След което, в съответствие с договора Рибентроп - Молотов, Германия окупира Белгия, Холандия, Норвегия и Франция, а СССР - Литва, Латвия и Естония. Опитва се да окупира и Финландия, но търпи поражение. Виждайки в какво плачевно състояние е Червената армия, Хитлер обръща армиите си на изток и напада досегашния си съюзник. Чак тогава (според съветската пропаганда) започва ВВ2. Кремълските историци удобно "забравят", че СССР е подпалил на Втората световна война, заедно с Германия.

  ОтговорИзтриване
 6. Анонимен3 юли 2018 г., 8:02

  Абе, хора, не беше ли 22 юни '41-ва денят, в който Хитлерова Германия напада СССР. Е, как като всичко е мобилизирано да отблъсне атаката и всичко при русите е хаос по това време те ще пращат самолети да бомбардират Добрич. Нещо не е наред работата.

  ОтговорИзтриване