понеделник, 13 юни 2016 г.

Бойко Борисов на 57


/Таралеж/ 

Днес рожден ден има Бойко Борисов, министър-председател на България.

Роден през 1959 година в Банкя, Борисов завършва школата на МВР в Симеоново специалност "Противопожарна охрана".

В началото на демокрацията той започва охранителен бизнес, а по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски става главен секретар на МВР.

Ето най-любопитното за премиера на България:

Баща му е служител в Софийско градско управление на МВР, а майка му начална учителка в Банкя. Бъдещият премиер има сестра Красимира, която е лекар.

През 1982 година Борисов се дипломира като инженер по специалността „Противопожарна техника и безопасност“ с чин лейтенант.

През 1990 година напуска системата на МВР, а година по-късно основава фирмата „Ипон-1“, която осигурява охраната на видни личности като Тодор Живков, Симеон Сакскобургготски и президента на Международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч.

На 1 септември 2001 година с указ на президента Петър Стоянов Бойко Борисов е назначен на длъжност Главен секретар на МВР и е повишен в звание „полковник“ от МВР. След встъпването си в длъжност Борисов дарява месечната си заплата в полза на децата на загиналите при изпълнение на служебните им задължения служители от МВР.

През есента на 2005 година участва в частичните местни избори за кмет на София, като ги печели убедително след балотаж. Полага клетва като кмет на Столичната община на 10 ноември 2005 година.

Той е 50-ят премиер на България и ръководи съответно 90-о и 94-то правителство на България.

Бойко Борисов е фен на спорта. Той е каратист и футболист. Доскоро бе част и от футболния отбор на Витоша Бистрица, но в момента играе само за ветераните на отбора.

Преди 3 години попадна в популярната футболна игра Football Manager като футболист на Витоша Бистрица.

От първия си брак има дъщеря Венета, която наскоро го дари с внуче – Бойко.

Борисов има редица медали и отличия като Главен секретар на МВР.